Index Vakbarát Hírportál

Gyenge orosz hadsereg és véres ellentámadás hozhat győzelmet Ukrajnának?

2023. július 6., csütörtök 14:41

Annak ellenére, hogy Oroszország tavaly óta elvesztette harci hatékonyságának felét, Kijev küzd a Kreml kemény védelmi vonalaival.

Az orosz erők erősen megfogyatkoztak, de az ukrán ellentámadás lassan és nehézkesen indul, mondták a nyugati szövetségesek, mivel a vártnál keményebb orosz ellenállás, beleértve az aknamezőket és védelmi erődítményeket, valamint a légi fedezet hiánya meghiúsította a gyors áttörést − írta meg a The Wall Street Journal

Nagyon nehéz lesz. Nagyon hosszú, és nagyon, nagyon véres lesz

− mondta Mark Milley, az amerikai hadsereg tábornoka, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke a múlt héten.

Az Egyesült Királyság katonai parancsnoka, Tony Radakin admirális hasonló értékelést adott kedden, mondván, hogy az ellentámadás: „megfontolt és módszeres lesz, itt semmi sem lesz gyors”.

Az ellentámadásról szóló nyugati értékelések, amelyeket először osztottak meg nyilvánosan, kiemelik a Kijev előtt álló kihívásokat, amikor arra törekszik, hogy kiszorítsa az orosz hadsereget Ukrajna még mindig megszállás alatt álló, közel 20 százaléknyi területének egy részéből. Az ukrán harctéri sikerek fontosak a Nyugat támogatásának fenntartása szempontjából is, amely eddig több milliárd dollárnyi katonai segélyt küldött.

Az orosz hadsereg súlyos gondokkal küzd

Oroszország hadserege súlyosan megfogyatkozott a 16 hónapos invázió miatt, és kimerült egy hónapokig tartó offenzíva után, amely csak kisebb sikereket hozott.

Radakin szerint 2022 óta az oroszok elvesztették hadseregük harci hatékonyságának mintegy 50 százalékát, 10 millió lövedéket használtak el és több mint 2000 harckocsit vesztettek.

Oroszország annyira gyenge, hogy nincs ereje egy jelentős ellentámadáshoz

− mondta.

Az orosz erők azonban hónapok óta készülnek egy ukrán ellentámadásra, amelyben várhatóan több tízezer, a Nyugat által kiképzett és felszerelt katonát vetnek be. Ukrán tisztviselők szerint Oroszország célja, hogy tompítsa Ukrajna ellentámadását, majd tűzszünetre törekedjen, hogy újrafegyverkezhessen és folytathassa fő célját, szomszédja ellenőrzését.

Az ukrán ellentámadás júniusi megindítása óta az előrehaladás lassú, mivel az erők komoly orosz védelemmel szemben állnak.

Ukrajna, amely még mindig tartalékban tartja Nyugaton kiképzett erőinek nagy részét, több mérföldet haladt előre délkelet felé, és több falut foglalt el az Azovi-tenger felé nyomulva. Magas rangú ukrán tisztviselők szerint az erők óvatosan haladnak előre, hogy megóvják az életeket és az értékes felszerelést, és panaszkodtak az elégtelen nyugati segítség miatt.

Egy magas rangú ukrán tisztviselő megjegyezte, hogy az ukránok gyorsabban nyomulnak előre, mint az orosz erők a téli és tavaszi offenzívájukban, amikor a súlyos veszteségek ellenére alig foglaltak el többet a keleti Bahmut kisvárosánál.

Az ukrán erőknek azonban óvatosan kell haladniuk − mondta a tisztviselő −, mert az ország lakossága az invázió által okozott elvándorlás miatt körülbelül negyedakkora, mint az oroszoké.

Milley szerint az ukrán előrenyomulás korlátozott volt, naponta 500–2000 métert tettek meg.

Ez hat, nyolc, tíz hétig fog tartani. Ez a háború természete

− mondta a múlt héten a National Press Clubban. 

Az ukránok nagy hatótávolságú rakétákat indítanak az orosz logisztikai csomópontok − például üzemanyagraktárak és parancsnoki állások – megsemmisítésére, miközben több tengely mentén szondázó támadásokat hajtanak végre, hogy teszteljék a védelmi vonalakat, mondta Radakin. 

Az ukránok még nem jutottak el az orosz védelmi állásokig

Megjegyezte, hogy az ukrán erők még nem érték el Oroszország legfélelmetesebb védelmi állásait. 

A logisztikai kihívás eközben igen komoly: az ukrán hadsereget a világ minden tájáról származó tankokkal és más felszerelésekkel egészítették ki. Rengeteg pótalkatrészre van szüksége ahhoz, hogy hadseregét működőképesen tartsa, ami önmagában is hatalmas bonyodalmat jelent. Radakin azonban megjegyezte, hogy több nyugati szövetséges, köztük az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is támogatja Ukrajnát a háború fenntartásában.

Nyugati tisztviselők nem számítanak arra, hogy Jevgenyij Prigozsin orosz félkatonai vezető lázadása hatással lesz az orosz hadsereg ukrajnai védelmére. Az ő Wagner-csoportjának sok katonáját már kivonták Ukrajnából, mondják. Ukrán tisztviselők azonban Vlagyimir Putyin orosz elnök törékenységének jeleként ünnepelték a zendülést, ami aláássa a Kreml azon feltételezését, hogy a kimerítő háborúban ő van fölényben.

Az, hogy Putyin képtelen volt kontrollálni a csapatán belüli konfliktusokat, gyengeségét mutatta, mind a potenciális belföldi kihívók, mind a Moszkvával baráti kapcsolatokat fenntartó külföldi kormányok, például India és Kína számára − mondta a magas rangú tisztviselő.

(Borítókép:  Emberek egy orosz rakétatámadás helyszínén, a délkelet-ukrajnai Harkivi területen levő Pervomajszkijban 2023. július 4-én. Fotó: MTI / EPA / George Ivancsenko)

Rovatok