Index Vakbarát Hírportál

Óriási a felháborodás Izraelben: felmentettek egy autista fiatalt agyonlövő rendőrt

2023. július 6., csütörtök 19:49

A körzeti bíróság első fokon felmentette a gondatlan emberölés vádja alól az autista palesztin férfit agyonlövő izraeli határőr-rendőrt.

A határőr-rendőr 2020-ban Jeruzsálem óvárosában úgy vélte, hogy az autista fiatalember kezében szerinte gyanús, fegyvernek tűnő tárgyat tartott, és terrormerényletre készül. Ekkor felszólította a 32 éves Ijjad al-Hallakot, hogy álljon meg, mire ő megijedt, és futni kezdett. A rendőr a menekülő nyomába eredt, majd egy szeméttároló előtt lelőtte a fiatalt.

A bíróság tévedésnek minősítette az esetet.

Úgy vélik, hogy a rendfenntartó jóhiszeműen járt el, és elfogadták a rendőr önvédelemre való hivatkozását, miszerint nem tudta, hogy „Ijjad ártatlan, különleges szükségletekkel élő ember” – közölte a Háárec című izraeli hírportál értesülését az MTI. 

Amir Cohen, a határőrrendőrség vezetője és Kobi Sabtáj rendőrfőkapitány is üdvözölte az ítéletet. Kiemelték, hogy az eljárás teljes időtartama alatt támogatták a megvádolt rendőrt, akit néhány héten belül visszahelyeznek alakulatához, és parancsnoki tanfolyamra küldenek.

Tüntetést szerveznek az ítélet miatt

„Szégyen. Külön igazságuk van a zsidóknak, és külön az araboknak” – mondta a megölt fiatal édesapja az ítélet után. A rendőrség nyomozó főosztálya szerint az általa lefolytatott nyomozás során az derült ki, hogy a megvádolt rendőr meggondolatlanul, a tűzparanccsal és a terepen adott utasításokkal ellentétesen cselekedett.

A családot képviselő ügyvéd szerint az ítélet „szégyen az izraeli jogra, és szégyen a bíróságok igazságszolgáltatási képességére”. Csütörtök estére Jeruzsálembe tüntetést hirdettek az ítélettel szemben.

Rovatok