Index Vakbarát Hírportál

Los Angelesben eltávolítják a hajléktalanokat az utcákról

2023. július 6., csütörtök 11:36

Az újonnan megválasztott demokrata polgármesterre nyomás nehezedik, hogy tegyen látványos lépéseket a hajléktalantáborok ellen.

Miközben Karen Bass polgármester csütörtökön arról számolt be, hogy a város hajléktalanjainak száma tavaly 10 százalékkal nőtt, a segélyszervezetek munkatársai megpróbálták meggyőzni Imani Muhammadot, hogy jöjjön ki a sátrából, és fogadjon el menedéket − írja riportjában a The Wall Street Journal

Gyerünk, kislány, túl régóta vagy itt

− mondta az egyik dolgozó, miközben belenézett Muhammad sátrába egy Los Angeles-i városi parkban.

A 33 éves Muhammad vonakodott; a barátja börtönben volt, és aggódott, hogy a férfi hogyan találja meg őt. A legutóbbi hajléktalanszállón szerzett tapasztalatai miatt poloskák és kopaszra borotvált fej maradtak rajta. De a segítő munkatársak nem hagytak fel a nyomással, míg Muhammad végül két szemeteszsákba csomagolt holmijával előkerült.

Egy sor árnyékos, összecsukható asztalnál Muhammadnak és a tábor többi lakójának a város által bérelt motelszobát jelöltek ki, és segítséget nyújtottak a lakáskeresésben, a drog- és mentálhigiénés kezelésben, valamint a családon belüli erőszakkal kapcsolatos szolgáltatásokban. 

Az akció a polgármester által aláírt Inside Safe kezdeményezés része, amely nem sokkal Bass decemberi hivatalba lépése után indult. A közvélemény-kutatások szerint a hajléktalanság a Los Angeles-i lakosok legnagyobb gondja. A tavalyi polgármesteri kampányban ez volt az elsődleges téma, és Bass, a korábbi demokrata kongresszusi képviselőnő politikai hírnevét a probléma sikeres kezelésére tette fel.

Azt akarom, hogy a helyiek lássák, hogy a sátrak eltűnnek és nem jelennek meg újra

− mondta egy interjúban.

Sok Los Angeles-i lakos cinikus azzal kapcsolatban, hogy a politikai vezetők tehetnek-e bármit is a hajléktalanság elleni küzdelem érdekében, mivel a probléma az elmúlt években a választók által jóváhagyott, a probléma megoldását célzó adóemelések ellenére is súlyosbodott.

Bass és más helyi tisztviselők csütörtökön előzetes adatokat tettek közzé, amelyek szerint a hajléktalanok száma Los Angeles megyében a 2022. januári 69 144-ről 2023 januárjára 75 518 főre nőtt. Mintegy 70 százalékuknak nem volt menedékhelye.

Los Angeles városában él Los Angeles megye 9,8 millió lakosának 39 százaléka és a hajléktalanok 61 százaléka. Itt él a legtöbb ember az utcán az Egyesült Államok városai közül.

A polgármester szükségállapotot hirdetett

A probléma megoldása érdekében Bass az egész városra kiterjedő szükségállapotot hirdetett, és több mint 1,3 milliárd dollárnyi városi forrást különített el, köztük 250 millió dollárt az Inside Safe számára a július 1-jén kezdődött pénzügyi évben.  

Meggyőzte a város és a megye vezetőit, hogy támogassák elképzelését, amely szerint a hajléktalanokat azonnal el kell helyezni, többnyire motelszobákban, ahelyett, hogy megvárnák, amíg tartósabb megoldások válnak elérhetővé. Emellett megpróbálja felgyorsítani a megfizethető lakások felépítését − egy olyan régióban, ahol súlyos hiány van belőlük − azáltal, hogy egyszerűsíti az engedélyezési eljárásokat és kijelöli azokat az állami területeket, ahol a lakások felépíthetők.

Ha azonban a megfizethető lakások építésének fellendülése nem valósul meg, akkor valószínűleg továbbra is több ember válik hajléktalanná, és néhányan, akik már menedékhelyeken vannak, végül visszatérhetnek az utcára.

Ez nem helyettesíti azt, hogy az embereknek segítsünk otthonukban maradni, és nem helyettesíti a lakásépítés drasztikus növelését sem

− mondta Tommy Newman, a United Way of Greater Los Angeles érdekvédelmi csoport közkapcsolati alelnöke az Inside Safe-ről. 

Rovatok