Index Vakbarát Hírportál

Fontos csúcstalálkozó miatt utazik Orbán Viktor Bécsbe

2023. július 6., csütörtök 18:43

Az illegális migrációval szembeni magyar–osztrák–szerb kormányközi együttműködés újabb csúcstalálkozójára Bécsbe utazik pénteken Orbán Viktor miniszterelnök.

A bécsi kancelláriára összehívott egyeztetésen Orbán Viktoron kívül Karl Nehammer osztrák kancellár, Alekszandar Vucsics szerb köztársasági elnök, valamint a külügyminiszterek, a belügyi és a rendőri vezetők vesznek részt – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár csütörtökön.

Az osztrák kancellár hivatala által közzétett program szerint a tárgyalások fél 11-kor kezdődnek, majd délben a három ország vezetője közös sajtótájékoztatón számol be az eredményekről, amit a hivatal honlapján élőben közvetítenek.

Orbán Viktor szerint elfogadhatatlan az EU menekültügyi javaslata

Ahogy az Index korábban beszámolt róla, a miniszterelnök a Brüsszelben tartott EU-csúcson is közölte, hogy „elfogadhatatlannak tartja″ azt az álláspontot, amit az unió képvisel a migráció kérdésében. 

A kijelentéssel egyetértett Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is, aki egyébként már korábban előállt egy nagyon kemény, ötpontos javaslattal a migráció kérdésében. Ebben Varsó nemet mond a migránsok kényszeráttelepítésére, a vétójog, a szuverenitás, a tagállamok önálló döntéshozatalát biztosító elvek megsértésére, és elutasítja azt is, hogy Brüsszel büntetéseket szabjon ki a tagállamokra, ha azok mégsem teljesítik a rájuk kirótt kvótákat.

A magyar és a lengyel kormányfő tehát egyértelművé tette, hogy addig nem hajlandók elfogadni egy közös nyilatkozatot a Tanácsban elhangzottakkal kapcsolatban, amíg az általuk felvetett problémákat nem korrigálják.

Rovatok