Index Vakbarát Hírportál

Videón, ahogy egy orosz vadászgép kekeckedik az amerikai légierővel

2023. július 6., csütörtök 16:20

Az Egyesült Államok légiereje tett közzé egy felvételt, amelyen az látható, hogy orosz vadászgépek amerikai drónokat közelítettek meg veszélyes módon.

Az eset Szíria felett történt szerdán. A BBC szerint Alexus Grynkewich, az amerikai légierő vezérőrnagya közölte, hogy a drón az incidens idején az Iszlám Állam ellen hajtott végre missziót Szíriában. 

Az amerikaiak szerint a videón látható, amint az oroszok Szu–35-öse egy MQ–9-es drónt közelített meg. Állításuk szerint az orosz pilóta a saját gépével majd a drón elé manőverezett, majd begyújtotta a hajtóművet, veszélyeztetve ezzel a drónt, és megnehezítve annak távirányítását.

Végül az Szu–35-ös a vészjelzésre szolgáló eszközét is kilőtte a drón útvonala előtt, amivel kitérő manőverekre kényszerítette az amerikaiak eszközét.  Az amerikai légierő megjegyezte: az oroszok egyre gyakrabban hajtanak végre efféle „szakszerűtlen”, akciókat, amelyek mind az amerikai, mind az orosz erők biztonságát veszélyeztethetik.

Korábban Kínától nem messze is volt példa arra, hogy a sajtó képviselőjének jelenlétében zajlott le egy ehhez hasonló repülős incidens.

Rovatok