Index Vakbarát Hírportál

Húszezer eurót adnának minden 18 évesnek Spanyolországban

2023. július 6., csütörtök 06:53

A támogatást tanulásra, képzésekre és vállalkozások indítására is költhetnék. A spanyol munkaügyi miniszter a gazdagok megadóztatásával teremtené elő az intézkedéshez szükséges forrásokat. Yolanda Díaz szerint csak a támogatás révén teremthető meg az esélyegyenlőség.

Yolanda Díaz spanyol munkaügyi miniszter javaslata szerint minden 18. életévét betöltött fiatalnak húszezer eurót kéne adni, hogy a támogatást tanulásra vagy vállalkozás építésére használhassák fel. A baloldali politikus szerint így leküzdhetővé válnának a társadalmi egyenlőtlenségek – írja a The Guardian.

Díaz a javaslatot a július 23-i előrehozott parlamenti választások előtt jelentette be, a kezdeményezés 10 milliárd euróba kerülne, amit a gazdagok megadóztatásával teremtenének elő. A javaslat célja az esélyegyenlőség biztosítása. A fiatalok a támogatást önképzésre, illetve vállalkozás elindítására is fordíthatnák.

Arról van szó, hogy a fiataloknak legyen jövőjük, és esélyt adjunk nekik a tanulásra vagy vállalkozás indítására anélkül, hogy ez családi hátterüktől függne. Azt javasoljuk, hogy az emberek 18 éves korukban húszezer eurónyi támogatást kapjanak, hogy fejlődhessenek, akár tanulás, vagy vállalkozás indítása révén. Ez a tét július 23-án

– mondta Díaz, hozzátéve, hogy a támogatás minden spanyol fiatal számára elérhetővé válna, a gazdasági körülményektől függetlenül. 

Az intézkedés bevezetése a spanyol GDP 0,8 százalékába kerülne. Díaz és az általa vezetett koalíció, a Sumar javaslata előtt értetlenül állnak a spanyol politikai formációk, úgy vélik, hogy nem működne a gyakorlatban. 

Rovatok