Index Vakbarát Hírportál

Összeomlott a holland kormánykoalíció

2023. július 7., péntek 21:15

Pénteken összeomlott a holland kormánykoalíció, miután nem sikerült megegyezni a migránskérdésről.

A koalíción belül hónapok óta folynak viták a holland migrációs politikáról. Mark Rutte holland kormányfő, a liberális-konzervatív Szabaddemokrata Néppárt és a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) szigorításokat szorgalmazott, miközben a 66-os Demokraták és a Keresztény Unió Pártja (D66) elutasította ezt, a Hollandiába érkező menedékkérők korlátozásának kérdésében.

A többnapos vitasorozatot követően sem sikerült döntést hozniuk, így a koalíció végleg összeomlott. 

A nézeteltérések egyik oka a menedékkérők „kétstátuszú rendszerének” kialakítása körül összpontosult, amely értelmében a menedékkérők a kérelmezési folyamat kezdetén vagy A, vagy B státuszt kapnának, és ez határozná meg, hogy milyen jogokkal rendelkezhetnek. Az A státusz állandó tartózkodási engedélyt jelentene, a B státusz ideiglenes lenne. A vita konkrétan arról szólt, hogy a B státuszú személyek jogosultak-e családegyesítési jogokra is.

A Szabaddemokrata Néppárt (VVD) különbséget kíván tenni az üldöztetéssel szembenéző menekültek és a háború elől menekülők között. A párt az utóbbi csoportba tartozó menekültek hozzátartozói számára szeretné megnehezíteni a Hollandiába való beutazást. A Keresztény Unió Pártja és a D66 ezt a javaslatot elfogadhatatlannak találta.

A menekültügyi válság már a kabinet megalakulása során is vitatott téma volt. A kormánypártok, a VVD, a D66, a CDA és a Keresztény Unió Pártja eltérő elveket és nézeteket vallanak ebben a kérdésben.

Mark Rutte negyedik kormánya 2022 januárjától van hatalmon.

Rovatok