Index Vakbarát Hírportál

Azt állítja a kokainbáró, hogy megkínozta a titkosszolgálat

2023. július 7., péntek 18:24

A kokainbáró azt állítja, hogy borzalmasan bántak vele a libanoni hatóságok, és megkínozták a titkosszolgálat emberi.

A vádirat szerint Khaled B. 16 tonna kokaint csempészett Paraguayból Hamburg kikötőjébe. A drog piaci értéke 1,2 milliárd euróra rúg. A Bild szerint a csütörtökön megkezdődött tárgyaláson mégis háttérbe szorultak a drogkereskedelemmel kapcsolatos vádak.

A feltételezett kokainbáró ugyanis arról beszélt a bíróságon, hogyan került a libanoni titkosszolgálat karmai közé, azt követően, hogy letartóztatták Bejrútban. Még 2021 februárjában, a hamburgi kikötőben találtak rá a rekordmennyiségűnek számító kokainra. A hatóságoknak csak egy évvel később sikerült a bandát lebuktatniuk, Khaled B. pedig ekkor már a menyasszonyával egyetemben Libanonban tartózkodott. 

A különleges erők 2022 augusztusában tartóztatták le Bejrútban. Khaled B. szerint egy mocskos börtönbe szállították, ahol megkínozták és kihallgatták a hírszerzés emberei. 

Azzal gyanúsítottak, hogy fegyvereket szállítottam az Iszlám Államnak Szíriában, mert a letartóztatási parancsban az állt, hogy nemcsak kábítószerrel, hanem fegyverekkel is kereskedtem. De ez súlyos tévedés. Bekötötték a szemem, megbilincseltek, és egy láncon felhúztak, csak lábujjhegyen állhattam. Megvertek és rugdostak

– mondta Khaled B. 

Egy cellában Kadhafi fiával

Arról is beszélt a bíróságon, hogy cellatársa a líbiai börtönben töltött idő alatt állítólag Hannibál al-Kadhafi, Muammar al-Kadhafi volt líbiai diktátor fia volt. Később átszállították egy másik börtönbe, majd januárban adták át Németországnak.

17 kilót fogytam a börtönben, súlyos traumát szenvedtem el 

– mondta Khaled B. a bíróságon. A bíró erre azt mondta, hogy ki fogják vizsgálni, mi történt vele Líbiában.

Rovatok