Index Vakbarát Hírportál

Gigantikus szemgolyó pásztázza Las Vegas utcáit

2023. július 7., péntek 07:41

A világ legnagyobb képernyője egy gigantikus gömb formájában született meg, és Las Vegas Sands Ave sugárútján ékesíti a nevadai várost. A közel 92 méter magas és 580 ezer négyzetméteres MSG Sphere július 4-én került először üzembe, és olyan látványt nyújtott, amilyet azelőtt legfeljebb filmekben láthattunk.

A Sphere felületét egy óriási, egybefüggő és teljesen programozható LED-képernyő alkotja, amit Exosphere névre kereszteltek megálmodói. A gigászi kijelzőt rendes üzembe helyezés előtti tesztelés gyanánt július 4-én, az amerikai függetlenség napján kapcsolták be először nyilvánosan.

A műsor a „Hello world” üdvözlő üzenettel kezdődött, majd tűzijátékkal és az amerikai zászló színeivel folytatódott. Az óriásgömb ezután többek között holdként, halloweeni tökként, kosárlabdaként és hatalmas szemgolyóként jelent meg az éjszakai Las Vegas látképén.

Az MSG Sphere funkciója azonban korántsem merül ki a látványos animációk kivetítésében. A gömb ugyanis egy több tízezer ember befogadására alkalmas koncerthelyszínként fog üzemelni.

A létesítményt a Sphere Entertainment Co. és a Madison Square Garden Entertainment sportegyesület építtette potom 2 milliárd dollárért.

„Az Exosphere több mint egy képernyő vagy egy reklámtábla – ez maga az élő építészet; semmihez sem fogható, ami a világon létezik” – mondta Guy Barnett, az MSG Sphere márkastratégiáért és kreatív fejlesztésért felelős vezető alelnöke.

Szerkezetét tekintve a gömb külső része körülbelül 120 centiméter hosszú LED-korongokból áll, amelyek mindegyike 48 egyedi, 256 millió különböző szín megjelenítésére képes LED-diódát tartalmaz – írja a The Guardian.

A Sphere hivatalos debütálása szeptember 29-én lesz a U2 UV Achtung Baby Live at Sphere című koncertjén.

A gigantikus szemgolyóval tarkított teljes show már a YouTube-on is elérhető, amely ide kattintva tekinthető meg.

Rovatok