Index Vakbarát Hírportál

Bemutatták a belorusz katonai tábort, ahová a Wagner-csoport tagjait költöztetnék

2023. július 8., szombat 06:13 | aznap frissítve

Nyugati újságírók egy csoportjának mutatták meg azt a sebtében épült katonai nyári tábort, ahová a múlt héten kötött megállapodás értelmében a Wagner-csoport zsoldosait vonná vissza vezetőjük, Jevgenyij Prigozsin.

A gyorsan épült, több mint 10 személyes sátrak meglehetősen szerény berendezésűek, fapriccseken kívül jószerivel más nem található bennük. Bár a padló deszkából készült, és nem döngölt föld, kérdés, hogy télen is maradnak-e itt a zsoldosok.

Az ideiglenes tábor a belorusz fővárostól, Minszktől 90 kilométerre délkeletre található Cel falucska közelében.

A nemrégiben még a belorusz hadsereg által használt, majd a területvédelmi erőknek átadott, de mára felújított tábort a védelmi miniszter egyik munkatársa, Leonyid Koszinszkij vezérőrnagy mutatta be az újságíróknak. 

A Wagner képviselői még nem jártak a helyszínen, és nem is nyilatkoztak, hogy ha végül eldől, akkor alkalmas lesz-e ez a hely számukra

– mondta a vezérőrnagy.

Előző nap a belorusz elnök beszélt arról, hogy a Wagner vezetője, Jevgenyij Prigozsin még mindig Oroszországban tartózkodik, emberei pedig visszatértek eredeti táboraikba, így újabb kérdések merülnek fel a múlt heti megállapodással kapcsolatban, amely véget vetett a zendülésnek.

Lukasenka egyben cáfolta azt a feltételezést, hogy ha befogadják a Wagner-zsoldosokat, akkor azok – idővel – akár Belarusz felől is megtámadhatják majd újra Ukrajnát.

Mint emlékezetes, a háborút megelőzően – 2022 februárjában – éppen az ukrán–belorusz határ mentén tartottak több tízezer orosz és belorusz katona részvételével hadgyakorlatot, amely egyben a főpróbája volt az Ukrajna elleni hadjáratnak.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, szombati élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Maxim Shemetov / Reuters)

Rovatok