Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa a menekültekről: itt az ideje a lelkiismeret felébredésének

2023. július 8., szombat 15:08

Az emberek lelkiismeretének felébredését és az egyház aktívabb jelenlétét sürgette a Földközi-tenger migrációs útvonalán ismétlődő halálesetek kapcsán Ferenc pápa, aki levelet bocsátott ki a Lampedusa szigetén 2013-ban tett látogatásának tizedik évfordulóján szombaton.

A katolikus egyházfő elmondta, hogy súlyos tragédiák ismétlődnek a Földközi-tengeren a napokban is:

megráznak bennünket a csendtől övezett tömeges halálesetek, melyekkel szemben még mindig tétlenül és megdöbbenve állunk

– írta levelében Ferenc pápa.

Hozzátette, az ártatlan emberek, elsősorban a gyermekek halála, akik békésebb létet keresnek maguknak távol a háborúktól és erőszaktól, olyan fájdalomkiáltás, mellyel szemben nem maradhatunk közömbösek.

Egy olyan társadalom szégyene ez, amely nem tud megsiratni másokat vagy részvétet érezni

– jelentette ki Ferenc pápa, hozzátéve, hogy az embertelen eseteknek fel kell rázniuk a lelkiismeretet: „magatartást kell váltani, az ajtóinkon kopogtató testvér méltó a szeretetre, a befogadásra és a gondoskodásra”.

Ferenc pápa első, megválasztását követő útja Lampedusa szigetére vezetett 2013. július 8-án. Az egyházfő a tengerbe veszettekért imádkozott, virágkoszorút dobott a vízbe, és az egyik legnagyobb temetőnek nevezte a Földközi-tengert. Az utóbbi tíz évben több mint 26 ezren veszítették életüket az egyik legveszélyesebb migrációs útvonalnak tartott földközi-tengeri átkelés közben a Nemzetközi Migrációs Szervezet legutolsó adatai szerint.

Misét és koncertet tartanak

Ferenc pápa a levelét az egyházmegye vezetőjéhez, vagyis a szicíliai Agrigento érsekéhez, Alessandro Damianóhoz intézte, valamint a közösség hívőihez, a helyi hatóságokhoz és mindazokhoz, akik jelen voltak tíz évvel ezelőtti látogatása alkalmából Lampedusa szigetén. „Közel vagyok hozzátok szeretetemmel, imával és bátorítással” – írta az egyházfő.

Ferenc pápa megújított felelősségtudatot, szolidaritást szorgalmazott elsősorban az egyház részéről: sokat hangoztatott tanítását ismételte meg, miszerint a világba kilépő egyháznak ott kell lennie az elfelejtettek által követett úton, a testvériség és a szeretet jegyében.

Arra kérte egyháza tagjait, ne maradjanak a félelem és a részérdekek rabjai, hanem keresztényként járuljanak hozzá a lelkiség gazdagításához Lampedusa szigetén is. A pápa köszönetet mondott a migránsok ellátásáért, és az Úrra bízta a tengerre kelők életét – írja az MTI.

Ferenc pápa lampedusai látogatásának tizedik évfordulóján a sziget templomában misét és koncertet mutatnak be, vasárnap pedig emlékmenetet tartanak az agrigentói érsek, Filippo Mannino lampedusai polgármester és a helyi hatóságok képviselői részvételével. A megemlékezéseken felszólalnak helyi halászok, valamint egy Szomáliából és egy Maliból érkezett bevándorló is.

Rovatok