Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin először utazik NATO-tagországba a háború kitörése óta

2023. július 8., szombat 06:32

Recep Tayyip Erdogan török elnök szombati nyilatkozatában elmondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő a jövő hónapban ellátogat Törökországba.

A frissen újraválasztott török elnök, Recep Tayyip Erdogan bejelentése szerint Vlagyimir Putyin hamarosan Törökországba látogat.

Folytatjuk a tárgyalásokat mind Oroszországgal, mind Ukrajnával a két ország közötti fogolycseréről, emiatt Putyin a jövő hónapban Törökországba látogat. Ismét lehetőségünk lesz arra, hogy négyszemközt tárgyaljunk a témáról. Az elkövetkező időszakban is folytatom a telefonbeszélgetéseket vele

– mondta a török elnök, miután Isztambulban tárgyalt ukrán kollégájával, Volodimir Zelenszkijjel.

Erdogan megjegyezte, hogy a fogolycsere kérdése a napirendi pontok között prioritást élvez. „Ezt a témát telefonon [Putyinnal – a szerk.] is megbeszéljük. Remélem, hamarosan eredményre jutunk” – mondta a török vezető.

Pénteken az A Haber tévécsatorna felvetette, hogy a Zelenszkijjel folytatott tárgyalások után Erdogan találkozhat Putyinnal. Egy ilyen megbeszélés a csatorna szerint nem feltétlenül Törökországban lesz, hanem négyszemközt.

A TASZSZ híradása megjegyzi, Oroszország és Törökország vezetői rendszeresen kommunikálnak egymással telefonon. A legutóbbi ilyen kapcsolatfelvételre június 24-én került sor.

Márciusban Ukrajnába látogatott

Mint arról korábban már hírt adtunk, az orosz elnök márciusban Ukrajnába, Mariupol városába látogatott, ezzel a háború kitörése óta először hagyta el Oroszországot. Az utazásra néhány nappal azután került sor, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki Putyinra.

Az orosz elnök  helikopterrel érkezett Mariupolba, majd a városon áthajtva megtekintett több létesítményt, és beszélt a helyi lakosokkal. Az ukrán sajtó kétkedve fogadta Putyin mariupoli látogatását.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, szombati élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok