Index Vakbarát Hírportál

Hivatalba lépett Lettország új államfője

2023. július 8., szombat 13:08

Beiktatták hivatalába Lettországban szombaton Edgars Rinkevics új köztársasági elnököt, akinek ezzel megkezdődött négyéves mandátuma.

Beiktatási beszédében Rinkevics – aki 2011-től a külügyi tárca vezetéséért felelt – megígérte, hogy egy erős, modern, igazságos és biztonságos Lettországért fog dolgozni.

Oroszország ukrajnai háborúja és népirtása új, durva valóságot tárt elénk. A világot, Európát és térségünket egyaránt fenyegeti a birodalmi Oroszország és a Lukasenka-rezsim

– mondta az államfő az MTI híradása szerint, utalva országának az egymással szövetséges orosz és fehérorosz szomszédaira.

„Országunk külpolitikájának nincs ideje rá, hogy hibákat vétsen: ahogy eddig, ezentúl is gyorsan, eltökélten és bölcsen kell cselekednünk” – hangoztatta Rinkevics.

Hozzátette, az ország kül- és biztonságpolitikája változatlan marad: magában foglalja az EU és a NATO melletti határozott kiállást, valamint Ukrajna szakadatlan támogatását.

Edgars Rinkevicset, aki Egils Levitset váltja az államfői, főként reprezentatív szerepben, május végén választotta meg a lett parlament az ország hetedik köztársasági elnökévé.

A 49 éves politikus nemcsak azzal vált ismertté, hogy ő vezette leghosszabb ideig megszakítás nélkül a külügyminisztériumot, hanem azzal is, hogy 2011-ben nyíltan felvállalta homoszexualitását.

Azt egyelőre nem döntötték el, ki veszi át Rinkevicstől a külügyi tárcát. A köztes időben Krisjanis Karins miniszterelnök látja el a külügyi feladatokat.

Rovatok