Index Vakbarát Hírportál

Az ukránok kifogytak, az USA vitatott eszközöket szállít Kijevbe

2023. július 8., szombat 10:57

Több mint száz ország által betiltott lövegeket bocsát Ukrajna rendelkezésére az Egyesült Államok. Joe Biden amerikai elnök a CNN-nek nyilatkozva nehéznek aposztrofálta az erről szóló döntést, de mint fogalmazott: az orosz–ukrán háborút nagyban befolyásolja a kellő muníció megléte, Ukrajna pedig nem áll jól ilyen téren.

Nehéz döntésként írta le az Ukrajnának való újabb segítségnyújtást Joe Biden. Az amerikai elnök végül azonban úgy döntött, hogy az Egyesült Államok fegyver-, illetve lőszerutánpótlást küld Kijevnek – nyilatkozta a CNN műsorában.

A legutóbbi fegyvercsomagra pénteken bólintott rá a Fehér Ház, amely végül elküldi Ukrajnának azokat az úgynevezett kazettás bombákat, amiket korábban vonakodott az ukrán fél részére bocsátani.

A kazettás bombák kompatibilisek azokkal, a korábban szintén az USA által szállított 155 milliméteres tarackágyúkkal, amelyek korábban nagy szerepet játszottak Ukrajna terület-visszaszerző akcióiban.

„Nehéz döntés volt a részemről, de minden szövetséges egyetértett a lépéssel, mivel Ukrajna muníciója fogytán van. Márpedig ez egy olyan háború, amely nagyban függ a lőszerektől” – mondta az elnök, aki hozzátette: a kazettás lőszerek átmeneti megoldásként szolgálnak addig, amíg az Egyesült Államok nem bocsát Kijev részére további tarackokat.

Száz ország tiltotta be

A kazettás bombák betiltásáról szóló egyezményt száz ország írta alá – köztük az Egyesült Királyság, Németország és Franciaország –, ám az Egyesült Államok, illetve Ukrajna szignója nem került rá a határozatra.

„Nem írtuk alá a megállapodást, de sok idő kellett, hogy meggyőzzem erről az Egyesült Államok vezetését. Jelen pillanatban azonban az a legfontosabb, hogy ezekkel a lőszerekkel Kijev megállíthatja az orosz előrenyomulást, sőt offenzívát indíthat egyes területek visszaszerzéséért. Ukrajnának szükséges van ezekre a bombákra” – mondta Biden.

Előbb a béke, aztán a NATO-bővítés

Joe Biden vasárnap egyhetes európai utazásra indul, egyik állomása a litvániai NATO-csúcstalálkozó lesz, ahol az orosz–ukrán háború mellett Ukrajna NATO-csatlakozása is téma lesz.

Utóbbival kapcsolatban az amerikai elnök úgy fogalmazott: véget kell érnie a háborúnak ahhoz, hogy fontolóra lehessen venni Ukrajna felvételét a NATO soraiba.

Nincs egyetértés a NATO-ban az ukrán felvétellel kapcsolatban. A NATO elkötelezett aziránt, hogy a szövetséghez tartozó országok területének minden négyzetcentiméterét ellenőrzése alatt tartsa. És ha ezen területek bármelyikén háború folyik, az a szövetséget is érinti. Tehát amennyiben Ukrajna NATO-tag lenne, most háborúban állnánk Oroszországgal

– fogalmazott Biden, aki hozzátette: bár Kijev tagságáról korai beszélni, az Egyesült Államok és katonai szövetségesei továbbra is biztosítják Ukrajna fegyver- és lőszerellátását.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb történéseit percről percre tudósításunk által követheti.

Rovatok