Index Vakbarát Hírportál

Homofób lázongások miatt törölni kellett a Pride-ot egy országban

2023. július 8., szombat 21:14

A rendőrséggel is összecsaptak a melegellenes aktivisták a szombati Pride-on Georgiában. A kaukázusi ország fővárosában hatalmas perpatvar kerekedett, és végül az egész rendezvényt le kellett fújni.

A szombati napon tartották a Lisi Csodaországban nevű Tbilisi Pride-ot, amit rövidesen törölni kényszerültek, ugyanis LMBTQ-ellenes aktivisták zavarták meg a rendezvényt – írja a CNN.

A szervezők Twitter-oldalukon kértek elnézést a résztvevőktől, és közölték: kénytelenek kiüríteni a fesztivál teljes területét. A lázongásokat a hatóságoknak kellett megfékezniük, majd később arra is fény derült,

hogy a zavargáskeltés mögött orosz kötődésű szélsőjobboldali erőszakos csoportok álltak.

A rendezvény szervezői a grúz belügyminisztériumot hibáztatták azért, hogy ez megtörténhetett, és úgy vélik, hogy nem is akarták megvédeni az eseményt. Azzal vádolták a kormányt, hogy az ő engedélyükkel történt meg a Tbilisi Pride lerombolása, a szervezők szerint a kormány és a lázadók egyeztettek egymással a lázongások előtt.

Alekszandr Darakhvelidze grúz belügyminiszter-helyettes azt nyilatkozta, hogy nehéz volt felügyelet alatt tartani a Pride területét. A miniszter megjegyezte: „Senki nem sérült meg, a rendőrségnek pedig sikerült stabilizálnia a helyzetet”.

A politikus pénteki közleményében azt az ígéretet tette, hogy mindent elkövet a szombati Pride veszélytelen és zökkenőmentes lezajlása érdekében.

Az incidens után az ENSZ egy Twitter-bejegyzésben szólította fel a grúz kormányt, hogy védje meg az LMBTQ+ képviselőit, és vonják felelősségre az erőszakoskodókat.

Peter Fisher, Németország grúziai nagykövete szomorú napnak nevezte ezt a napot, és kijelentette, hogy törvénysértés történt.

Rovatok