Index Vakbarát Hírportál

A koreaiaknak nem tetszik, hogy a fukusimai erőmű hűtővizét a tengerbe engedik

2023. július 9., vasárnap 15:27

Nagyon nem tetszik Japán szomszédainak, hogy a Csendes-óceánba engedik a 2011-es földrengések és szökőárak következtében tönkrement fukusimai atomerőmű hűtővizét. Márpedig a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség hozzájárult a tervhez.

Észak-Korea bírálta vasárnap a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), amiért hozzájárult Japán azon tervéhez, hogy a Csendes-óceánba engedjék a tönkrement fukusimai atomerőmű tisztított hűtővizét.

Az észak-koreai környezetvédelmi minisztérium közleményében elítélte és felfoghatatlannak nevezte a NAÜ magatartását,

miszerint aktívan támogatja és elősegíti, hogy Japán tervezetten nukleárisan szennyezett vizet enged a környezetbe.

A terv, amelynek kivitelezése most nyáron fog elkezdődni, aggodalmat kelt Japán szomszédaiban, és Kínát például arra késztette, hogy betiltsa bizonyos élelmiszerek importját Japánból, valamint tüntetések voltak miatta szombaton Dél-Koreában Rafael Grossi NAÜ-vezérigazgató ottani látogatása közben.

Dél-koreai ellenzéki képviselők is tiltakoztak Tokió terve ellen, néhányan éhségsztrájkba is kezdtek. Grossi várhatóan vasárnap a szöuli parlamentben találkozik az ellenzék tagjaival.

Az ENSZ atomenergia-felügyeleti szerve jóváhagyta a japán kormány tervét, miszerint a 2011. március 11-i hármas földrengés és szökőár okozta nukleáris katasztrófában megsérült erőmű hamarosan telítődő telephelyén tárolt 1,33 millió tonna szennyezett vizet ártalmatlanítás után a tengerbe engedjék.

Az ügynökség kedden közölte, hogy a projekt „megfelel a nemzetközi biztonsági előírásoknak”, és „elhanyagolható hatással lesz a lakosságra és a környezetre”.

Rovatok