Index Vakbarát Hírportál

Kényes témára világított rá a BBC, a szír kormány ki is tiltotta

2023. július 9., vasárnap 10:28

Visszavonta a BBC nemzetközi akkreditációját a szíriai kormány, mondván: a brit médium elfogult híreket közöl az országból. A kitiltás mögött vélhetően az a BBC-riport áll, amely kábítószer-kereskedelemmel hozta összefüggésbe az elnök családját.

Visszavonta a szíriai kormány a BBC médiaakkreditációját, arra hivatkozva, hogy a brit műsorszolgáltató „elfogult és félrevezető híreket publikál az ország és annak vezetésével kapcsolatban”. A szíriai információs minisztérium szerint a BBC nem tartotta be „az alapvető szakmai követelményeket”.

A brit médium „bűne” az volt, hogy egy általuk készített beszámolóban

összefüggésbe hozták a Captagon nevű kábítószerrel való kereskedelmet a szíriai elnök, Bassár el-Aszad családjával, továbbá a Szíria Fegyveres Erők vezető tagjaival.

A Captagon egy erősen addiktív, amfetaminszerű drog. A szír kormány korábban tagadta, hogy bármi köze lenne a kábítószer-kereskedelemhez.

Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, valamint az Európai Unió azonban a szíriai kormányt hibáztatta a kábítószer előállításáért és kiviteléért, mondván: Aszad elnök családtagjai a kereskedelem kulcsfigurák közé sorolhatók.

A BBC álláspontja szerint pártatlan és független újságírói munkát végeztek. „A politikai spektrumon belül lévő emberektől származó információkat gyűjtöttünk” – mondta a médium szóvivője.

A szíriai kormány nem a Captagon-jelentéssel indokolta a BBC országból való kitiltását. Arra hivatkoztak, hogy a BBC időnként „szubjektív és hamis információkat” közölt a 2011 óta fennálló szíriai polgárháborúról.

Álláspontjuk szerint többször figyelmeztették a BBC-t, amely ennek ellenére

továbbra is sugározta félrevezető riportjait, terroristaszervezetek és Szíriával ellenséges személyek nyilatkozatai alapján.

A BBC a kitiltásra úgy reagált, hogy „továbbra is pártatlan hírközlésekkel, információkkal látja el közönségét az arab nyelvű világban”.

Ritkának számít nemzetközi médiaakkreditáció törlése egy háború sújtotta országban, bár a Riporterek Határok Nélkül szervezet sajtószabadsági indexének beszámol erről a gyakorlatról.

Rovatok