Index Vakbarát Hírportál

Európai atomerőművek elleni támadással fenyegetőznek az oroszok

2023. július 9., vasárnap 20:53

Még nem megerősített információink szerint vasárnap két, nyugatról érkezett Storm Shadow rakéta csapódott be Oroszország területén. Az oroszok szerint a rakéták a szmolenszki atomerőmű felé tartottak, és emiatt az egyik legfontosabb orosz tisztviselő európai atomerőművek elleni csapással fenyegetőzött.

Az orosz hatóságok (egész konkrétan a brjanszki kormányzó) arról számoltak be vasárnap, hogy két, Ukrajna által kilőtt rakétát semmisítettek meg a Brjanszki területen. A rakéták a Brjanszkkal határos Szmolenszk felé tartottak.

Az már a nem hivatalos forrásokban jelent meg először, hogy ezek Storm Shadow rakéták lehettek. A Storm Shadow-kat a britek adták át Ukrajnának azzal a feltétellel, hogy Oroszország területén nem hajtanak végre csapásokat velük.

Ehhez képest vasárnap egy orosz Telegram-csatorna, a Mash közzétett egy felvételt az egyik rakéta becsapódásának helyszínéről, állításuk szerint a felvételen egy Storm Shadow maradványai láthatóak (hogy valóban így van-e, azt mi nem tudjuk megerősíteni).

Medvegyev a NATO-t vádolja, megfenyegette Európát 

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője egy Telegram-posztban reagált a fejleményekre.

A bejegyzésben azt írta: 

Ha a NATO valóban rakétatámadási kísérletet hajtott végre a szmolenszki (desznogorszki) atomerőmű ellen, akkor meg kell fontolni egy olyan forgatókönyvet, amelynek értelmében a dél-ukrajnai atomerőmű, a rivnyei atomerőmű vagy a hmelnickiji atomerőmű ellen hajtanánk végre csapást. Fontolóra kell venni a kelet-európai nukleáris létesítmények elleni csapás forgatókönyvét is.

A csapásról azt is tudni lehet a brjanszki kormányzó közlése alapján, hogy az ukrán rakétákat még a szmolenszki erőműtől nagy távolságban, 70 kilométerre megsemmisítették. Egyelőre arra vonatkozóan sem érkezett bizonyíték, hogy a rakétáknak valóban Szmolenszk vagy maga az atomerőmű lett volna a célpontja.

A lelőtt rakéták egyike a mezőn, a másik pedig egy fűrészmalomba csapódott be, sérültekről egyelőre nem tudni. Az egyiknek a becsapódásáról videó is készült. 

Ukrajna egyelőre nem reagált a történtekre. Ami biztos, az az, hogy az ukrán hadsereg rendszeresen lövi az orosz határ menti területeket, drónos csapásokat és szabotázsakciókat hajt végre.  

A hét elején a Brjanszki területen lévő Belaja Berjozka falut is bombázták. A régió vezetője szerint két lakóház kigyulladt, civilek nem sérültek meg – írja a ria.ru.

A BRJANSZKI, A KURSZKI ÉS A BELGORODI RÉGIÓBAN, VALAMINT A KRÍM FÉLSZIGETEN MAGAS TERRORKÉSZÜLTSÉGI FOKOZAT VAN ÉRVÉNYBEN.

Ez utóbbi fokozott házkutatásokat jelent a vasútállomásokon és más nyilvános helyeken, fokozott biztonsági intézkedéseket a stratégiai létesítményeknél, beleértve az energia-infrastruktúrát is.

Rovatok