Index Vakbarát Hírportál

Magyarország is ratifikálhatja a svéd NATO-csatlakozást

2023. július 10., hétfő 14:52

Svédországban arra számítanak, hogy NATO-tagállamként Magyarország is ratifikálja a skandináv ország csatlakozását a politikai és katonai szövetséghez. Erről az ország külügyminisztere beszélt.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint országa jóváhagyhatná Svédország NATO-tagságát, amennyiben az európai nemzetek nem gördítenek akadályt Törökország európai uniós csatlakozási pályázata elé.

Erdogan hétfőn Ankarában mondta ezt, mielőtt a szövetség csúcstalálkozójára utazott Litvániába.

Törökország már több mint 50 éve várakozik az Európai Unió ajtajánál, és a NATO-tagországok közül szinte mindenki tagja az Európai Uniónak. Jöjjenek és nyissák meg az utat Törökország európai uniós tagsága előtt. Amikor önök ennek a kérésnek eleget tesznek, mi is megnyitjuk az utat Svédország előtt, ahogyan azt Finnország esetében is tettük

– üzente az elnök az uniós tagországoknak.

Erdogan és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök várhatóan még hétfőn találkozik Vilniusban a kétnapos NATO-csúcstalálkozó előtt.

Tobias Billström svéd külügyminiszter az SVT közszolgálati televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy várakozásai szerint Törökország előbb-utóbb megadja a zöld utat Svédországnak, bár azt nem tudta megmondani, hogy ez a csúcstalálkozón megtörténik-e majd.

Svédország teljesítette a kéréseket

Törökország megakasztotta Svédország NATO-csatlakozását, mondván, hogy többet kell tennie a kurd fegyveresek és más csoportok elleni fellépésért, amelyeket Ankara nemzetbiztonsági fenyegetésnek tekint.

A Törökország- és iszlámellenes stockholmi tüntetések kétségessé tették, hogy a szövetség csúcstalálkozója előtt sikerül-e megállapodásra jutni, emlékeztet a CTV News.

A tárcavezető elmondta, hogy Svédország teljesítette a háromoldalú megállapodás rá eső részét, amelyet Svédország, Finnország és Törökország a tavalyi madridi NATO-csúcstalálkozón írt alá.

Tobias Billström hozzátette, arra számít, hogy Magyarország, amely szintén nem ratifikálta Svédország csatlakozását, ezt még Törökország előtt megteszi.

Jens Stoltenberg, a katonai szövetség főtitkára néhány napja azt mondta, Svédország NATO-tagsága elérhető közelségbe került, és lehetséges, hogy pozitív döntés születik a skandináv ország csatlakozásáról a szövetség vilniusi csúcstalálkozóján.

„A svéd NATO-csatlakozás minden szövetséges biztonsági érdeke, ezért a bővítés ezen fejezetét amilyen gyorsan csak lehet, le kell zárni” – fogalmazott Stoltenberg, majd hozzátette: a késlekedés csak azok számára hoz hasznot, akik a NATO egységének megbontásán munkálkodnak. Ezek között a főtitkár Oroszországot és a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) említette.

Bejelentette azt is, hogy a jövő hét kedden és szerdán tartandó vilniusi csúcstalálkozót megelőzően hétfőn megbeszélésre hívja a török és svéd vezetőket. „Az a fontos, hogy a jövő héten eredményt érjünk el a svéd csatlakozás ügyében” – tette hozzá a NATO-főtitkár.

Rovatok