Index Vakbarát Hírportál

Erdogan beadta a derekát, Törökország már támogatja Svédország NATO-csatlakozását

2023. július 10., hétfő 22:00

Recep Tayyip Erdogan török elnök beleegyezett abba, hogy támogassa Svédország NATO-tagságra irányuló kérelmét – közölte Jens Stoltenberg, a szövetség főtitkára.

Jens Stoltenberg egy tájékoztatón elmondta, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök továbbítja Svédország pályázatát a török parlamentnek, és „biztosítja a ratifikációt” – írja a BBC.

Ez fordulat, Törökország ugyanis eddig megakadályozta, hogy Svédország csatlakozzon a NATO-hoz, mondván: Stockholm túlságosan engedékeny volt a kurd fegyveresekkel és más csoportokkal szemben, amit Ankara biztonsági fenyegetésnek tekint.

Tobias Billström svéd külügyminiszter azt mondta, hogy országa teljesítette a háromoldalú megállapodás ráeső részét, amelyet Svédország, Finnország és Törökország a tavalyi madridi NATO-csúcstalálkozón írt alá.

Így Magyarország maradt az egyetlen NATO-tag, amely még nem járult hozzá Stockholm szövetségi csatlakozásához – emlékeztet a Sky News.

(Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török elnök (b) és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök (j) Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (k) jelenlétében kezet fog a másnap kezdődő NATO-csúcstalálkozót megelőző megbeszélésük előtt Vilniusban 2023. július 10-én. Fotó: MTI / EPA / TT Hírügynökség / Henrik Montgomery) 

Rovatok