Index Vakbarát Hírportál

Csaknem 120-szal száguldozott egy e-rolleres a városban, és még ittas sem volt

2023. július 11., kedd 06:43

A megengedett 50 kilométer/óra helyett 118-cal hajtott az a 43 éves férfi, aki elektromos rollerre pattant Liptószentmiklóson, Szlovákiában.

A rendőrök megállították és ellenőrizték a szabálytalankodót, akinek az alkoholtesztje negatív eredményt mutatott. Az ügyet közigazgatási eljárásban intézik – írta meg a Paraméter.

A rolleres közlekedés Magyarországon is egyre elterjedtebb, a Jövő Mobilitása Szövetség közleménye szerint napjainkban nagyjából százezer rollert használnak a hazai utakon, ezek közül mintegy 25 ezer bérelhető, a többi magántulajdonban van.

Lapunk arról is beszámolt, hogy már elkészült az elektromos rollerek használatáról szóló KRESZ-módosítás tervezete, ami szerint a 25 kilométer/órás végsebességű rollerek kerékpárnak minősülnének, az ennél gyorsabbak pedig segédmotoros kerékpárnak.

Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős államtitkár elmondta, hogy a kerékpár besorolású szabályok a kis sebességű e-rollerekre, segwayekre és a rollermegosztó szolgáltatások eszközeire vonatkoznak.

A gyors rollerek viszont már más szabályozás alá esnek, ugyanis ha a jármű végsebessége meghaladja a 25 kilométer/órát, már segédmotoros kerékpárnak minősül majd.

Révész Máriusz megjegyezte, az összes elektromos rollert azért sem minősíthetik segédmotoros kerékpárnak, mert ezek használatához kötelező a bukósisak, viszont a rollerezők nem hordanák azt.

Rovatok