Index Vakbarát Hírportál

ENSZ: Végveszélyben van az emberiség sorsának javítására kidolgozott célok végrehajtása

2023. július 11., kedd 13:53

António Guterres, az ENSZ főtitkára keddi jelentésében a fenntartható fejlődési célokról beszélt, illetve előrebocsátotta, hogy az Agenda30 mely ígéreteit nem fogják tudni feltétlenül betartani.

António Guterres ENSZ-főtitkár a fenntartható fejlődési célokról szóló jelentése előszavában – amelyek az ENSZ szeptember 18–19-re tervezett csúcstalálkozója középpontjában állnak majd – arra figyelmeztetett, hogy gyors cselekvés nélkül a 2015-ben az ENSZ tagállamai által elfogadott Agenda 2030 könnyen a tervezett jobb világ sírfeliratává válhat.

Az Agenda 2030 tizenhét fenntartható fejlődési célt fogalmazott meg az évtized végéig tartó időszakra a mindenki számára jobb és fenntarthatóbb jövő építése érdekében.

António Guterres megjegyezte:

Végveszélyben vannak az emberiség sorsának javítására kidolgozott intézkedések. Az volt ugyan az elv, hogy senkit ne hagyjunk az út szélén, félúton azonban ez az ígéret végveszélyben van.

Szerinte a világ fele kitaszított.

Az egészségügytől az éghajlatváltozás elleni harcig, az energiához való hozzájutástól az egyenlőtlenségek megszüntetéséig az értékelhető mintegy 140 alcél több mint 30 százalékában nem történt semmilyen haladás, sőt visszaesés volt tapasztalható 2015 óta, és mintegy a felük siklott ki mérsékelten vagy súlyosan a remélt pályáról.

A Covid–19-világjárvány például leállította az extrém szegénység csökkenésének tendenciáját.

A jelenlegi ütemmel 575 millió ember élne továbbra is ilyen körülmények közt 2030-ban, többségük Fekete-Afrikában, azaz csupán 30 százalékkal kevesebben, mint 2015-ben, ami arról tanúskodik, hogy az extrém szegénység felszámolása jelentősen elmaradt a remélttől.

Megdöbbentő módon a világba visszatértek a 2005 óta ismeretlen éhezési szintek. Körülbelül három emberből egy (2,3 milliárd ember) élt mérsékelt vagy súlyos élelmezési bizonytalanságban, a gyermekek alultápláltsága pedig továbbra is világméretű probléma.

Továbbra is 1,1 milliárd ember él városi környezetben nyomornegyednek megfelelő viszonyok között, ez a szám 2030-ig várhatóan eléri majd a 2 milliárdot.

A járvány hatásai az oktatást is elérték

A számos eredmény törékenységére rámutató világjárványnak pusztító hatása volt egyebek mellett az oktatásra. Újabb intézkedések nélkül mindössze hat országból egy éri el 2030-ra a középfokú oktatáshoz való általános hozzáférést, 84 millió gyermek pedig nem jár majd iskolába.

A férfiak és nők közötti egyenlőség területén a jelentés szerint túlságosan lassú előrehaladás történt, a jelenlegi ütemben 286 évre lenne szükség, hogy behozzák a lemaradást a jogi védelem és a hátrányosan megkülönböztető törvények felszámolása területén, és 300 évre ahhoz, hogy felszámolják a gyermekházasságokat.

A fenntartható fejlesztési célokban történő beruházások kudarca az eladósodott fejlődő országokat érinti a legsúlyosabban – hangsúlyozta António Guterres, aki folyamatosan szorgalmazza a nemzetközi pénzügyi intézmények reformját.

Nem tarthatunk ki egy gátlástalan pénzügyi rendszer mellett abban reménykedve, hogy a fejlődő országok elérik azokat a célokat, amelyeket a fejlett országok jóval kevesebb megszorítással értek el.

– fogalmazott a főtitkár.

Mentési tervet szorgalmaz az ENSZ

Az ENSZ felszólítja a tagállamokat, hogy a szeptemberi csúcstalálkozón fogadjanak el mentési tervet a fenntartható fejlődési célok területén.

Ehhez egyebek mellett új erős politikai elkötelezettségre lesz szükség, valamint António Guterres javaslatának a támogatására, aki újabb 500 milliárd dollárt javasol a fenntartható fejlődés finanszírozására fordítani 2030-ig.

Van még remény

A jelentés által festett komor kép ellenére az ENSZ felhívja a figyelmet néhány reményteljes jelre is. A gyermekhalandóság például 12 százalékkal csökkent 2015 és 2021 között, és 2030-ra várhatóan 150 ország éri el az e területen kitűzött célt.

Az internet-hozzáférés jelentősen nőtt, 2022-ben 5,3 milliárd ember kapcsolódott a világhálóhoz, az AIDS-ben elhunytak száma pedig 2010 óta 52 százalékkal csökkent.

2015 óta szintén nőtt az ivóvízhez, illetve a tisztított vízhez jutó emberek száma, azonban 2022-ben 2,2 milliárd ember még mindig nem jutott ivóvízhez.

Rovatok