Index Vakbarát Hírportál

Drámai hiba volt Kadhafi megbuktatása?

2023. július 11., kedd 06:47

A katonai művelet ragyogóan sikerült, de politikailag nem volt átgondolt, és katasztrofális következményei voltak – fogalmazott Moammer Kadhafi megbuktatásával kapcsolatban Jean-François Lhuillier, a Külső Biztonsági Főigazgatóság (DGSE) egykori tripoli állomásfőnöke, aki szerint 2011-ben erkölcstelen volt lerombolni Líbiát.

A Kadhafi ezredes megbuktatására 2011-ben Nagy-Britanniával közösen indított, francia ihletésű hadjárat katasztrofális hiba volt – mondta a The Timesnak Franciaország akkori líbiai kémfőnöke, aki 2014-ben vonult nyugdíjba alezredesként. 

A Tripoli ember: Egy titkos ügynök visszaemlékezései című könyvében Nicolas Sarkozyt keményen bírálta azzal kapcsolatban, hogy megdöntötte Kadhafi hatalmát. 

A katonai művelet ragyogóan sikerült, de politikailag nem volt átgondolt, és katasztrofális következményei voltak.

„Nemcsak hogy nem fogtuk meg a felénk nyújtott kezet, de még a fejét is levágtuk. Teljesen erkölcstelennek tartom, hogy ezt tettük” – nyilatkozta, majd hozzátette: „Megsemmisítettük Kadhafit és elpusztítottuk az országát. Anélkül, hogy aggódtunk volna amiatt, hogy az iszlamista terrorizmus elleni védőbástya volt. Ennek a katasztrofális hadjáratnak a következményeit nem láttuk előre. Érthetetlen volt, hogy Sarkozy a skalpját akarta.”

Lhuillier tagadta, hogy francia ügynökök ölték volna meg Kadhafit. Elismerte, a DGSE erői együttműködtek a lázadókkal a felkelés idején, hozzátette, a brit SAS is jelen volt az országban.

Rovatok