Index Vakbarát Hírportál

Kisebb káosz alakult ki a NATO-csúcson kedden

2023. július 11., kedd 21:09

A NATO honlapján közzétették a deklarációt, amelyet a katonai szövetség vezetői kedden fogadtak el a csúcstalálkozón született döntésekkel kapcsolatban. A határozat megjelenése után a NATO vezetője azt kommunikálta, hogy Ukrajna számára egyértelmű utat jelöltek ki a NATO-ba, de sokak szerint ez egyáltalán nem igaz.

A NATO vezetői kedden és szerdán üléseznek a litván fővárosban, a zárónyilatkozatot azonban már kedd délután elfogadták. A nap korábbi felében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kifogásolta a nyilatkozatot amiatt, hogy Ukrajna számára nem jelöltek ki konkrét menetrendet ahhoz, hogy miként csatlakozhat a katonai szövetséghez, és megpróbálta meggyőzni a NATO vezetőit, hogy döntsenek másképp.

A NATO honlapján megjelent szöveg alapján úgy fest, ez nem sikerült. A Vilniusi Csúcstalálkozó Kommünikéje című dokumentum összesen 90 pontból áll, és nem éppen rövid olvasmány. A nyilatkozat lényegesebb megállapításait alább összefoglaltuk. 

Kisebb káosz a kommunikációban Ukrajnát illetően

A NATO országai a „legátfogóbb védelmi terveket” fogadták el a hidegháború vége óta a mostani csúcstalálkozón – ezt közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egy Twitter-posztban a fenti nyilatkozatról.

A bejegyzésben azt írta, hogy a szövetség tagjai kritikus pillanatban hoztak döntéseket a biztonságuk érdekében. Hozzátette: megállapodtak egy olyan csomagban is, amellyel Ukrajnát erősítik (ez a CAP lehet), és hozzátette, a megállapodással „egyértelmű utat” biztosítanak Ukrajnának a NATO-ba.

sokak szerint azonban az „egyértelmű útra” vonatkozó kijelentés egyáltalán nem igaz.

A dokumentumban ugyanis semmilyen konkrét dátum nem szerepel azzal kapcsolatban, hogy Ukrajnának az emlegetett feltételeket mikorra kell teljesítenie, vagy hogy mikor zárulhat le az ország NATO-csatlakozási folyamata.

Mindezt szóvá tette Timofij Milovanov volt ukrán gazdasági miniszter, aki jelenleg a Zelenszkij-kormány tanácsadója. Ő így foglalta össze a következtetéseit a Twitteren:

Ukrajnának nem ajánlottak semmilyen konkrét utat a NATO-ba. Ez Oroszország számára győzelmet jelent, és arra biztatja, hogy folytassa a háborúját Ukrajnában. Ez nem helyes.

Stoltenberg bejegyzése alatt vegyesek voltak a reakciók: voltak, akik üdvözölték a döntéseket, de voltak olyanok is, akik gyávának nevezte a NATO vezetőit amiatt, hogy nem támogatják nagyobb mértékben Ukrajnát, és nem hívták meg az országot a szövetségbe.

Jelzésértékű, hogy a szöveg megjelenése után a Helsinki Bizottság – a NATO-nak és az Egyesült Államok elnökének üzenve – ismét megosztotta a Twitteren egy hetekkel ezelőtti állásfoglalását, amelyben ők is arra szólítottak fel, hogy jelöljenek ki egy „egyértelmű és teljesíthető utat” Ukrajna számára a csatlakozáshoz, mert ez a legtöbb, amit megtehetnek azért, hogy megállítsák az orosz agressziót. 

Stoltenberg ezzel védekezett 

Az MTI szerint Stoltenberg a zárónyilatkozathoz kapcsolódó sajtótájékoztatóján azzal reagált Zelenszkij korábbi kritikájára: jelen pillanatban azt kell biztosítani, hogy Ukrajna megnyeri a háborút, és annak vége lesz, „mert e nélkül nincs tagság, amelyet meg lehetne vitatni”.

Sosem volt a mostaninál erősebb jelzés a NATO részéről, ami a tagság felé vezető úttal kapcsolatos politikai üzenetet, és a NATO-szövetségesek gyakorlati támogatását illeti

– hangsúlyozta Stoltenberg, aki azt is kiemelte: a korábbi csatlakozási folyamatoknál sem voltak konkrét ütemtervek, és azok mindig a feltételek teljesítésétől függtek.

Rajta kívül például a litván védelmi miniszter is azt hangsúlyozta, hogy Ukrajna egyértelmű utat kapott a NATO-ba. Elképzelhető, hogy a NATO-vezetők zöme hasonló üzenetet fog közzétenni (ez alól jó eséllyel kivétel lesz Magyarország, hiszen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már néhány órája is azt közölte: Ukrajna „sem meghívást, sem menetrendet nem kap az esetleges csatlakozásra”). 

Zelenszkij Twitterén a deklaráció óta egy bejegyzést tettek közzé. Abban az ukrán elnök azt írta: köszöni a védelmi támogatást, amelyet a NATO tagországai adnak Ukrajnának, és ez ügyben szerdán is lesz számos kétoldalú találkozója külföldi partnereikkel. Ezen kívül kijelölték a NATO-Ukrajna Tanács első megbeszélésének időpontját is.

Ez volt az a konkrét rész, amit Zelenszkij kifogásolhatott

A 90 pontos nyilatkozat 11. pontjában van az a rész, amely Ukrajna jövőbeli csatlakozására vonatkozik. Ebben azt írták:

Ukrajna jövője a NATO-ban van. Megerősítjük a 2008-ban, a Bukaresti Csúcstalálkozón tett nyilatkozatunkat, miszerint Ukrajna a NATO tagja lesz, és ma elismerjük, hogy Ukrajna eddigi útja a teljes euroatlanti integráció felé szükségtelenné tesz a Tagsági Akciótervet. Ukrajna egyre átjárhatóbban és szorosabb politikai integrációval kötődik a Szövetséghez, és jelentős előrelépéseket tett a reformok útja terén.

Ezután jönnek azok a mondatok, amelyek szerint a NATO a jövőben is támogatja Ukrajnát, de konkrét időpont valóban nincs sehol azzal kapcsolatban, hogy mikorra történhet bármi előrelépés a csatlakozás ügyében.

Az ukrajnai háború fejleményeit kedden is percről percre közvetítjük ebben a cikkünkben. 

(Borítókép:  A NATO kétnapos vilniusi csúcstalálkozójának első napi ülése 2023. július 11-én. Fotó: Filip Singer / MTI / EPA)

Rovatok