Index Vakbarát Hírportál

Kína olyat lépett, amin Brüsszelben csak pislognak

2023. július 12., szerda 16:14 | aznap frissítve

Az unió meg akarta mondani Kínának, hogyan zöldítsen, cserébe ajtót csaptak az orrukra. Kína „érezhetően ingerült lett a kilincset egymásnak adó európai politikusok elvárásaitól” – jelezte György László a közösségi oldalán közzétett elemzésében. A gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért felelős kormánybiztos arra is rávilágított, hogy Európa nagyban függ Kínától a zöld átállásban.

Josep Borrellt, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai képviselőjét nem fogadják Kínában – mutatott rá György László, aki szerint ez nem meglepő, ha összerakjuk a tényeket. 

Borrell a tervek szerint július 10-én utazott volna Kínába, hogy »stratégiai kérdéseket« vitasson meg ottani kollégájával, Kína azonban érezhetően ingerült lett a kilincset egymásnak adó európai politikusok »elvárásaitól«, miközben az Európai Unió immár gazdaságbiztonsági stratégiája részévé tette az értelmezhetetlen »kockázatmentesítés« kifejezést, amely a gyakorlatban a kínai kereskedelmi kapcsolatok fokozatos leépítését célozza meg

világított rá a gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos szerdai bejegyzésében.

György László megjegyezte: mindenki akkorát tud kockázatmentesíteni, amilyen az alkupozíciója. „Miközben a hozzánk hasonló patrióta és pragmatikus közgazdászokat és gazdaságpolitikusokat harminc éve még kiközösítették Európában (és Magyarországon különösen), és még a koronavírus megjelenése előtti hónapokban is inkább megmosolyogtak bennünket, ma már Európa vezetői is a stratégiai autonómia és kockázatmentesítés szükségességéről beszélnek” – magyarázta a kormánybiztos, rávilágítva, hogy Európának képesnek kell lennie előállítani a digitális és zöldátálláshoz szükséges technológiákat és kapacitásokat, hogy Európa zöldátállásában az európai vállalatok és dolgozóik döntő szerepet játszhassanak.

Csakhogy most már késő, és erről egy vagy akár három évtizede sem csak beszélni kellett volna, hanem cselekedni

– mutatott rá a kormánybiztos.

Európa versenyhátrányba került

György László rávilágított, hogy miközben Európa egyre szigorodó környezetvédelmi és szén-dioxid-kibocsátási normákat támasztott vállalatai elé az elmúlt évtizedben, addig Kína gőzerővel dolgozott zöldiparának felépítésén és a zöldiparhoz, valamint az élvonalbeli technológiák működtetéséhez szükséges kritikus nyersanyagok és ritkaföldfémek feletti kontroll megszerzésén. 

Kína GDP-arányosan 10–12-szer annyi támogatást fordított iparfejlesztésre a mögöttünk hagyott évtizedben, mint amennyit Németország, Franciaország vagy az Egyesült Államok

– ismertette a kormánybiztos, kiemelve, hogy ennek eredményeként kialakult egy olyan helyzet, hogy Európa 98 százalékban függ a digitális és zöldátállás terén Kínától. Mindezt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, vagyis Európa első számú vezetője nyilatkozta két évvel ezelőtt az Európai Ipar Napjai rendezvénysorozatra küldött videóüzenetében. 

A közgazdász szerint mindezek tükrében nem meglepő, hogy Josep Borrell kockázatmentesítő ötlete nem maradt sokáig válasz nélkül. 

Kína a napokban jelentette be, hogy korlátozni fogja a kritikus ásványi anyagok, első körben a gallium és a germánium exportját

– emlékeztetett György László.

Az EU a számára létfontosságú gallium 71 százalékát, míg a germánium 45 százalékát szerzi be Kínából, így nem nehéz értelmezni, mit jelent a zöldátállás lázában égő, de nyersanyagban meglehetősen csehül álló unió, valamint Európa chipgyártása, távközlési tervei és elektromos járműipara számára a döntés – mutatott rá György László. 

Mit mondanak ma a patrióta és pragmatikus közgazdászok? Hogy a nyitottságot most már adottságként kell kezelnünk és el kell kerülnünk a világgazdaság blokkosodását, mert abból csak vesztesen jöhet ki Európa

– tért ki a blokkosodás veszélyeire a kormánybiztos. John Maynard Keynes közel száz évvel ezelőtt megfogalmazott gondolatait idézte a közgazdász: „Az eszmék, a tudomány, a vendégszeretet, az utazás – ezek azok, amelyek természetüknél fogva nemzetköziek. De a javak készüljenek helyben, amikor csak az racionálisan lehetséges, és mindenekelőtt a hitelezés maradjon nemzeti keretek között.”

György László szerint az angol közgazdászlegendának igaza volt száz évvel ezelőtt is, de megállapításai a mai napig érvényesek. „A kontextus viszont változik és alkalmazkodást követel meg Európa döntéshozóitól” – zárta elemzését a kormánybiztos.

Még több Kína kerül a kormány paklijába

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter öt napon keresztül folytatott intenzív tárgyalásokat Pekingben. A látogatás és a megbeszélések célja a Magyarország és Kína közötti gazdasági- és pénzügyi kapcsolatok erősítése, elmélyítése volt. A gazdaságfejlesztési tárca keddi közleménye szerint Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kínai útja során találkozott az Ipari és Információstechnológiai Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság magas rangú képviselőivel, megbeszélést folytatott a kínai „policy bankok", így a Kínai Fejlesztési Bank és a Kínai Export-Import Bank, valamint a legnagyobb kínai kereskedelmi bankok, köztük a Bank Of China, az Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), valamint a China Construction Bank (CCB) vezetőivel, illetve tárgyalást folytatott a Silk Road Fund elnökével is. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium delegációja emellett megtekintette a Huawei újonnan átadott pekingi központját, valamint egyeztetett a cég európai stratégiájáról – ismertette a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Egy hétfői közleményben pedig a tárca ismertette, hogy a pekingi egyeztetések során elsősorban a magyar–kínai pénzügyi kapcsolatok előmozdítása, valamint új, elsősorban zöld- és infrastrukturális együttműködési lehetőségek kerültek szóba, mint az elektromobilitás és a megújulóenergia-termelés fejlesztése, illetve az akkumulátorgyártás.

(Borítókép: Josep Borrell. Fotó: Pier Marco Tacca / Getty Images)

 

Rovatok