Index Vakbarát Hírportál

Nagy értékű fegyvereket veszített a Wagner-csoport lázadása miatt az orosz hadsereg

2023. július 12., szerda 20:55

Egy nyílt forrású hírszerzői elemzés összesítette, hogy milyen fegyvereket veszített az orosz hadsereg a Wagner-csoport alig 24 órás puccskísérlete alatt. Az elemzés szerint az oroszok aránytalanul többet veszítettek, mint a lázadók.

Az Oryx portál olyan nyílt forrású hírszerzői elemzéseket készít, amelyek csak azokat a lefoglalt és megsemmisített járműveket és felszereléseket tartalmazzák, amelyekről fénykép- vagy videofelvételek készültek. Hozzátették, hogy éppen ezért a veszteségek száma valószínűleg jóval nagyobb, mint amennyit a listában feljegyeztek.

Az elemzés készítésekor számba vették az orosz légierő egyik pilótájának Telegram-csatornáját is, aki több, orosz légi veszteséget is megerősített. A lista azonban nem tartalmazza a Rosztov-na-Donnál elfogott repülőgépeket és helikoptereket, valamint a polgári járműveket.

Az Infostart beszámolója szerint az orosz hadseregnek az Il–22M légi harcálláspont elvesztése okozhatta talán a legnagyobb fájdalmat. A legfejlettebb elektronikával telezsúfolt harci repülőt annyira féltették, hogy nem is engedték az ukrán határ közelébe, de erre nem is volt szükség, mert fejlett rendszerei messze „beláttak” Ukrajna fölé.

Az Il–22M-ből legfeljebb egy tucatnyi állhatott az orosz légierő hadrendjében, és nagy szerepet játszottak az ukrajnai hadjáratban részt vevő különféle orosz erők irányításában.

A Wagner-csoport zsoldosai három Mi–8 MTPR jelzésű helikoptert is megsemmisítettek, amelyek nehezen pótolhatók, hiszen a rádióelektronikai harc fontos eszközei. A lázadók továbbá egy sima szállító Mi–8-as helikoptert is elpusztítottak.

A listán szerepel még egy orosz Mi–35-ös és egy Ka–52 Aligator is, amely ráadásul az egyik legújabb fejlesztések egyike. A szárazföldi erők pedig egy KamAZ–435029 Patrol–A és egy Tigr–M páncélozott terepjárót veszítettek el, amelyeket a Wagner katonái lefoglaltak.

Míg a zsoldoscsoport egy AMN–590951, úgynevezett MRAP járművet és két, nehéz géppuskákat hordozó, UAZ terepjáró teherautót veszített, valamint egy-egy szállító változatú Kamaz és UAZ teherautót.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szerdai percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok