Index Vakbarát Hírportál

Példátlan veszteség: meghalhatott az eddigi legmagasabb rangú orosz katonai vezető

2023. július 12., szerda 09:00

Meghalt Oleg Cokov altábornagy, az orosz Déli Katonai Körzet parancsnokhelyettese – közölték ukrán tisztviselők. A hírt azóta orosz források is megerősítették, és az is kiderült, hogy Cokov az eddigi legmagasabb rangú orosz katona lehetett, aki a háborúban életét vesztette.

Cokov halálhírét először a közösségi médiában, nem hivatalos források közölték kedden délelőtt. A jelentések szerint az altábornaggyal egy Storm Shadow rakétával végrehajtott csapás végzett reggel a dél-ukrajnai Bergyanszk városában, egy parancsnoki központban.

CNN szerint később az ukrán tisztviselők közül elsőként Petr Andrjuscsenko, a Bergyanszktól nem messze található Mariupol városának ukrán polgármesteri tanácsadója is közölte, hogy Cokov tényleg meghalt. 

AZÓTA PEDIG (NEM HIVATALOS) OROSZ FORRÁSOK IS MEGERŐSÍTETTÉK A HÍRT.

Mások mellett egy 1,4 millió követővel rendelkező, a háborús eseményeket követő orosz Telegram-oldalon is azt írták, hogy Cokov valóban meghalt. Hozzátették azt is, hogy kollégái szerint a katonatiszt személyében egy „jó és kompetens” parancsnokot veszített az orosz hadsereg. 

Cokov ellen korábban az Európai Unió, az Egyesült Királyság és Új-Zéland is szankciókat vezetett be amiatt, hogy személyesen is szerepe lehetett az ukrán városok, civil célpontok elleni katonai csapásokban. 

Az eddigi legmagasabb rangú veszteség lehet

Az orosz közösségi oldal posztjában és más beszámolókban is a Déli Katonai Körzet parancsnokhelyetteseként emlegették Cokovot. A BBC News orosz hírszolgálata viszont azt írta ezzel kapcsolatban: hivatalos bejelentés nem volt arról, hogy Cokovot erre a tisztségre kinevezték volna az utóbbi időben.

Megjegyezték ugyanakkor azt is, hogy az orosz védelmi minisztérium a háború miatt számos alkalommal nem számolt be az efféle személyi változásokról, vagy ha mégis, akkor jelentős késéssel tették meg ezt. Épp ezért nem zárható ki az, hogy Cokov tényleg a Déli Katonai Körzet parancsnokhelyettese lehetett.

A BBC News azt is megjegyezte: mindez megmagyarázna egy másik olyan tényezőt, amely nem egyértelmű Cokov halálát illetően.

Mint írták, Cokov az orosz 144. hadosztály parancsnokaként érkezett Ukrajnába, amely viszont – a legutóbbi információk szerint – jóval északabbra, Liman és Kreminna térségében harcol (ehhez a hadosztályhoz tartoztak azok a katonák is, akik közül több mint százzal végzett egy olyan ukrán csapás, amelynek híre a sajtóban is elterjedt).

A fentiek fényében a BBC News először kételkedett azzal kapcsolatban, hogy Cokovval valóban végezhettek volna a jóval délebbre lévő Bergyanszkban, mert a 144. hadosztály parancsnokaként nem sok keresnivalója lenne ott. Ha azonban kinevezték a Déli Katonai Körzet vezetőhelyettesévé, akkor az megmagyarázná ottlétének az okát – írták. 

Hozzátették azt is, hogy bergyanszki források szerint több rakéta is becsapódott a városban kedd reggel. Ezek egyike a Dune Hotel nevű szállodát találta el, amit a bergyanszki katonai kormányzat vezetése is megerősített. 

A BBC News azt feltételezi, hogy ha Cokov tényleg meghalt, akkor az az épület lehetett a parancsnoki központ, és ott végezhettek vele. Mint írták, korábban is érkeztek olyan beszámolók, amelyek szerint a térség legfontosabb katonai vezetői abban a szállodában élhettek.

Rovatok