Index Vakbarát Hírportál

Szerbiában terjeszkedik az OTP

2023. július 12., szerda 12:09

Az OTP Bank egy szerb alapkezelő megvásárlásával bővítette portfólióját. A vezető magyar bank két leányvállalata, az OTP Alapkezelő Zrt. és a szerb leányvállalata, az OTP Banka Srbija megvásárolta az Ilirika csoport vagyonkezelési szolgáltatásokat nyújtó szerbiai leánycégét, az Ilirika DZU-t – tájékoztatta az MTI-t az OTP.

A bank közlése szerint az akvizíció támogatja a csoportszintű privát banki és befektetés szolgáltatási stratégiát, melynek keretében az OTP Csoport tovább bővíti a tőkepiaci termékek és szolgáltatások körét a leányvállalatai körében is.

Kiemelték: a 30 éves pénz- és tőkepiaci tapasztalattal rendelkező OTP Alapkezelő Zrt. folyamatos szakmai és operatív támogatást nyújt az új vállalatnak, amely OTP Invest néven működik tovább a jövőben.

A 2007-ben alapított, Szlovéniában, Észak-Macedóniában és Szerbiában működő Ilirika DZU a tőzsdei brókertevékenységen és vagyonkezelésen túl vállalatfinanszírozási és M&A (felvásárlások és összeolvadások) tanácsadási szolgáltatásokat nyújt.

Az Ilirika megvásárlásával megjelenhetnek befektetési alapok az OTP Banka Srbija kínálatában – idézte a közlemény Turner Tibort, az OTP Alapkezelő általános vezérigazgató-helyettesét. A szerb befektetési alapok piaca három év alatt megduplázódott, jelenleg 500-600 millió eurónál jár a kezelt vagyon értéke.

Az Ilirika első körben az OTP szerb privát banki ügyfélkörének teszi hozzáférhetővé befektetési alapjait, azonban fokozatosan bővíti majd kínálatát, a lakosság felé is kiterjeszti az instrumentumokat.

A magyar bank várakozásai szerint az OTP Invest öt éven belül a befektetési piacon is meghatározó tényezővé válhat.

Hozzátették, hogy az OTP szerbiai leánycége a lakossági és vállalati hitelekben piacvezető, az eszközök és megtakarítások piacán a második legnagyobb bank az országban. Eszközállománya az első negyedév végén 6,91 milliárd eurót tett ki.

Azt is közölték, hogy hétből hat szerb nyugdíjpénztár az OTP Csoport tagbankját választotta letétkezelőnek, az összesen 18 befektetési alapból pedig 11 döntött hasonlóképpen. Az OTP Banka Srbija kiemelkedően erős szereplő a helyi privát banki piacon is.

Az OTP Bank 2006 óta van jelen a szerb piacon. 2017-ben tovább bővítette jelenlétét a Vojvodanska banka megvásárlásával. 2019-ben megszerezte a Société General szerbiai leányvállalatának 100 százalékos részesedését. A szerbiai érdekeltségeinek integrációja 2021-ben zárult, amely a bank közlése szerint a régióban az egyik legnagyobb pénzintézeti összeolvadás volt.

Az OTP Csoport 2022-es konszolidált korrigált adózott eredménye 19 százalékkal, 592,547 milliárd forintra emelkedett. Az OTP részvényeivel szerdán 11 óra előtt 11 980 forinton kereskedtek, amely 0,28 százalékos emelkedés az előző napi záróértékhez képest. A részvény ára az elmúlt 12 hónapban a 7785 és 12 215 forintos sávban mozgott.

Rovatok