Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk új, mesterséges intelligencia fejlesztésével foglalkozó céget indított

2023. július 13., csütörtök 10:59

Elon Musk bejelentette, szerdán elindította új, mesterséges intelligenciával foglalkozó cégét, az xAl-t. A milliárdos úgy fogalmazott, a vállalkozás célja „a valóság megértése”. Elon Musk szerint a ChatGPT mögött álló OpenAl rendkívül veszélyes az emberiségre nézve, ezért egy biztonságosabb verziót hozna létre.

Az xAl mesterségesintelligencia- (MI-) fejlesztő céget Elon Musk vezeti majd, aki többek között a Tesla, a SpaceX, valamint a Twitter tulajdonosa is. A milliárdos egyelőre nem közölt részleteket azzal kapcsolatban, hogy miből és hogyan működik majd új vállalkozása. A cég honlapja szerint az xAI azért jött létre, hogy „megértse az univerzum valódi természetét” – írta a BBC.

Musk 2015-ben társalapítója volt a ChatGPT mögött álló OpenAI-nak, de 2018-ban kilépett a cég igazgatótanácsából, miután nem értett egyet annak „liberális szemléletével”. Nemrég pedig bírálta is azt, ugyanis más tudósok és technológiai vezetőkkel együtt úgy véli, a technológia komoly veszélyt jelent az emberiségre nézve.

Biztonságosabb verziót hozna létre

Elon Musk közölte, ahelyett, hogy dogmatikusan kódolná a válaszokat az MI-be, inkább egy „kíváncsi” verzió kialakítására törekszik.

Ha a mesterséges intelligencia megpróbálja megérteni az univerzum valódi természetét, az a legbiztonságosabb. Úgy vélem, az xAl sokkal emberiségpártibb lesz, ami fontos, ugyanis az ember sokkal érdekesebb, mint a gép

– mondta Musk. A Reuters kiemelte, a biztonság azért is fontos a milliárdos szerint, ugyanis úgy véli,

öt-hat éven belül létrejön a szuperintelligencia, vagyis az embernél okosabb mesterséges intelligencia.

Musk áprilisban úgy nyilatkozott, már több mint egy évtizede aggódik a mesterséges intelligencia veszélyei miatt.

Korábban sokan bírálták az MI-t

Mint írtuk, már a ChatGPT atyja, Sam Altman is aggódik a mesterséges intelligencia gyors fejlődése miatt. Mint mondta, a technológia kockázati tényezői gyakran okoznak álmatlan éjszakákat számára.

Tudósok és technológiai vezetők korábban közös nyilatkozatban jelentették ki, hogy

a mesterséges intelligencia olyan mértékű kihalási kockázatot jelent az emberiség számára, mint a világjárványok vagy az atomháború.

Az aláírók között voltak a ChatGPT vezetői is, köztük Sam Altman.

Az MI-szakértők és technológiai vezetők – köztük Elon Musk – márciusban már aláírtak egy levelet, amelyben felszólították a mesterséges intelligencia fejlesztőit, hogy szüneteltessék a technológián végzett munkájukat. Mint mondták, egy legalább hat hónapos moratórium-időt adna az iparágnak arra, hogy biztonsági szabványokat állítson fel, és megfékezze a legkockázatosabb, MI-technológiákban rejlő ártalmakat.

Az Index korábban Lőrincz Andrással, az ELTE Informatikai Kar Mesterséges Intelligencia Tanszékének főmunkatársával és Török Bernáttal, az NKE Információs Társadalom Kutatóintézet igazgatójával beszélgetett az MI-hoz fűződő lehetőségekről és aggodalmakról.

Rovatok