Index Vakbarát Hírportál

Erasmus-ügy: egyre szorul a hurok Magyarország nyaka körül

2023. július 13., csütörtök 12:57

Vészesen közelít a határidő, és egyre valószínűbbnek tűnik, hogy 21 magyar egyetem hallgatói nem férnek hozzá az Erasmus-programhoz a 2024-es évre. Szeptember 1-jéig ugyanis hosszú, soklépéses procedúrát kellene véghez vinni ahhoz, hogy megnyíljon a lehetőség. Eközben a magyar kormány már most Brüsszelt hibáztatja.

Az év elején derült ki, hogy a nemzetközi uniós ösztöndíjprogramról, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból is kizárhatják az alapítványi fenntartású egyetemeket amiatt, hogy a kuratóriumaik politikai befolyás alatt állnak. Azóta a kormány már lépéseket tett a célból, hogy eltávolítsák a politikusokat az egyetemi alapítványokból.

Ennek ellenére könnyen lehet, hogy a lépések kevésnek bizonyulnak. A Válasz Online ugyanis brüsszeli forrásokból úgy értesült, nagyon kicsi az esélye annak, hogy a magyar diákok a 2024-es Erasmus-ösztöndíjakra jelentkezni tudnak.

Mint írják, az Európai Bizottság szerdán, egy sajtótájékoztatón közölte, ahhoz, hogy a magyar hallgatók a következő félévben jelentkezhessenek Erasmus ösztöndíjakra, szeptember 1-ig módosítani kellene több magyar törvényen, de úgy, hogy utána két EU-s intézmény is értékelje még a törvényt. Mindeközben a parlament legközelebb az ősszel ülésezne (hacsak nem hívnak össze rendkívüli ülést).

A Válasz Online szerint a konkrét procedúra az lenne, hogy a magyar fél megalkotja a törvényt, ezt az Európai Bizottság elemzi (amire egy hónapja lenne), majd – ha megfelelőnek tartja – javasolja az Európai Tanácsnak a Magyarországgal szembeni korlátozások feloldását, amit aztán a tanács mérlegel és eldönt. A lapnak több brüsszeli forrás is azt mondta,

az Európai Bizottságnál arra számítanak, hogy a lépések érvényben maradnak, és a 21 magyar egyetem diákjai nem jelentkeznek a 2024-es Erasmus-ösztöndíjakra. 

A portál szerint valószínűtlen, hogy Kövér László házelnök csak azért összehívná az Országgyűlést, hogy az Európai Bizottság elvárásait teljesítsék, különösen annak fényében, hogy a problémák nem új keletűek, eddig is lett volna idő megoldani azokat. A helyzetet az is nehezíti, hogy a brüsszeli tisztviselők zöme augusztusban szabadságra megy. Ugyanakkor az elvi lehetőség még nyitva áll, így kizárni sem lehet, hogy megoldás születik.

A Válasz Online úgy látja, ha még a jövő héten dönt az Országgyűlés a törvényről, akkor lehet esély arra, hogy a diákok ne maradjanak le az Erasmusról. Ellenkező esetben az összes vidéki egyetem és több budapesti intézmény kimarad az Erasmus-ösztöndíjak következő köréből és az európai kutatási támogatásokból is. 

A kormány Brüsszelre mutogat – és nem ok nélkül

Mindezzel kapcsolatban a Navracsics Tibor által vezetett Területfejlesztési Minisztérium csütörtök reggel közölte, ők már egy hónapja kiküldtek egy javaslatot Brüsszelbe, amelyben bemutatták, milyen törvénytervezetet fogadna el a magyar parlament a vita megoldása érdekében, ám a bizottság válaszra sem méltatta őket.  

„Az Európai Bizottság egy hónapja nem válaszol arra a normaszövegre, amelyet a magyar kormány kiküldött Brüsszelbe. Ebben a dokumentumban minden, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokkal kapcsolatos összeférhetetlenségi, illetve az EU pénzügyi érdekeinek védelméről szóló, eddig számtalanszor megfogalmazott és számtalanszor át is alakított, minden új brüsszeli követelésre pontos magyar válasz olvasható” – írták, hozzátéve,

ha Brüsszelnek egy hónap nem elég arra, hogy a magyar normaszövegre válaszoljanak, az csak azt jelentheti, hogy az Európai Bizottság az időt húzza, tehát ha nem lesz Erasmus-megállapodás, arról nem a magyar kormány tehet majd.

Az Európai Bizottság szóvivője ehhez képest arról beszélt szerdán, ők már egy éve szóltak, milyen változtatásokat akarnak, ezt azóta következetesen képviselik, és hogy csak a kész, elfogadott törvényt tudják megvizsgálni, a normaszöveget nem. Ez egyébiránt a bizottság részéről egy szokatlan eljárás,

ugyanis eddig mindenféle más ügyben (jogállamisági vita, igazságügyi reformcsomag) törvénytervezetekről egyeztettek a kormánnyal, vagyis nem egyértelmű, most miért ragaszkodnak egy elfogadott törvényhez. 

Az Erasmus-ösztöndíjakat kezelő Tempus Közalapítvány egyébiránt csütörtökön dönthet arról, melyik egyetem mennyi támogatásra lehet jogosult. De ha az unió nem oldja fel a Magyarország elleni büntetőintézkedést, akkor hiába döntenek, a programok egyáltalán nem indulhatnak el.

Orbán Viktor korábban jelezte, ha az ügyben nem lesz megállapodás Brüsszellel, akkor ők fizetik ki az Erasmus-ösztöndíjakat a következő években, hogy a program továbbra is fennmaradhasson. Ezenkívül azt is kilátásba helyezték a kormány részéről, ha Brüsszel végül tényleg megvonja a forrásokat, akkor emiatt pert indítanak az Európai Unió Bíróságán.

(Borítókép: Index)

Rovatok