Index Vakbarát Hírportál

Lengyel orvoscsoport vizsgálja a volt georgiai államfő egészségi állapotát

2023. július 13., csütörtök 06:31

Lengyel orvoscsoport vizsgálja Georgiában a szabadságvesztésre ítélt Miheil Szaakasvili volt államfő egészségi állapotát – közölte szerdán Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

„Nem hagyjuk el a rászoruló barátainkat” – írta Morawiecki a Twitteren. Közölte, Szaakasvili átfogó egészségügyi vizsgálatát az ő utasítására a lengyel kormányfői hivatal kötelékében működő humanitárius-orvosi segítségnyújtási csoport (ZPHM) tagjai végzik el egy georgiai kórházban.

Szaakasvili, aki nyugatbarát reformerként 2004 és 2013 között töltötte be az államfői posztot, hatalommal való visszaélés címén kiszabott hatéves börtönbüntetését tölti. A 2021 ősze óta tartó bebörtönzése alatt a volt elnök éhségsztrájkokat folytatott, ugyanazon év végén kórházba szállították.

Július eleji videófelvételeken látható volt, hogy az 55 éves Szaakasvili erősen lefogyott és legyengült. Orvosai szerint a börtönben súlyos betegségeket kapott el, és egyebek között nehézfémmérgezésben szenved.

Morawiecki már februárban közölte: kormánya kezdeményezte Tbiliszinél, hogy engedélyezzék Szaakasvili lengyelországi orvosi kezelését. Szerdán az ezt célzó lengyel lépéseket megerősítette a PAP hírügynökségnek Malgorzata Gosiewska, a varsói parlamenti alsóház alelnöke. Hozzátette: Morawiecki kezdeményezésére az Európai Uniót is bevonták az ügybe. „Éppen a nemzetközi nyomás eredménye, hogy Tbiliszi végül jóváhagyta Szaakasvili megvizsgálását” – jelentette ki Gosiewska.

Korábban az ukrán állampolgársággal is rendelkező Szaakasvili szabadlábra helyezését Kijev is kérte, ezt azonban egy georgiai bíróság február elején elutasította. Múlt héten Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismételten felszólította a georgiai hatóságokat, hogy adják át őt ukrajnai gyógykezelésre.

Lengyelország támogatja Georgia európai uniós és NATO-csatlakozását, a két ország hasonló álláspontot képvisel az ukrajnai háború kérdésében is. Kölcsönös magas rangú látogatások alkalmával fel szokták idézni Lech Kaczynski néhai lengyel elnök 2008-ban – Szaakasvili elnöksége idején – Tbilisziben mondott szavait, amelyek szerint Georgia után Ukrajnát, majd a három balti országot, utána pedig Lengyelországot is orosz támadás érheti. Szaakasvili azon kevés európai vezetők egyike volt, akik személyesen részt vettek a 2010-es szmolenszki légi katasztrófában életét vesztő Lech Kaczynski temetésén.

Rovatok