Index Vakbarát Hírportál

A lázadó Prigozsin még mindig milliárdokat kap az orosz államtól

2023. július 13., csütörtök 17:40

A Wagner-csoport vezetőjének, Jevgenyij Prigozsinnak a cégei több mint egymilliárd rubel értékben kaptak megrendeléseket az orosz államtól – derítette ki egy orosz hírportál.

A Russian Television International (RTVI) szerint Prigozsin étkeztetéssel foglalkozó vállalatai összesen 9, egyenként is nagy értékű szerződést kaptak az orosz államtól június 24-e után.

Ezek közül a legnagyobb értékű szerződés 705 millió rubelről, vagyis nagyjából 2,63 milliárd forintról szól.

Ezt a Prodfootservice nevű cég kapta az orosz oktatási minisztériumtól, a megállapodás szerint 2023 és 2025 közt biztosítanak étkeztetést iskolásoknak. Az oktatás mellett az egészségügy területén is vannak vásárlóik, zömében kórházakat látnak el. 

Az RTVI szerint az orosz állam a korábban kötött szerződéseket sem bontja fel általánosságban véve. A portál az egyik egészségügyi intézménytől azt a választ kapta, hogy a velük szerződő Prigozsin-vállalat eddig megbízhatóan teljesítette az előírtakat, így nem látnak okot a szerződések felbontására.

Egyedül a moszkvai egészségügyi hatóság közölte azt, hogy ők – az orosz szövetségi szabályozások szerint lehetséges módon – felbontják a szerződést.

A Prigozsin vezette Wagner-csoport június 23-án fordította fegyvereit az orosz kormányzat ellen. A lázadás után Prigozsin Belaruszba távozott, de később visszatért Moszkvába. Legutóbb az is kiderült, hogy már Vlagyimir Putyinnal is találkozott legalább egyszer a lázadás vége óta. 

Az ukrajnai háború fejleményeit csütörtökön is percről percre közvetítjük.

Rovatok