Index Vakbarát Hírportál

Lezárták az izlandi vulkánkitörés környékét a turisták biztonsága érdekében

2023. július 13., csütörtök 20:07

A helyi hatóságok lezárták csütörtökön az izlandi vulkánkitörés környékét, miután a veszélyre fittyet hányva többen is felkapaszkodtak a kráterhez.

Csütörtökön lezárták az izlandi vulkánkitörés környékét a helyi hatóságok a kíváncsiskodók miatt  számolt be az MTI. A veszéllyel nem törődve többen is felkapaszkodtak a kráterhez, a kiömlő lávafolyam közelébe.

A hatóságok szerint szombatig lezárják azt az ösvényt, ami a kráterhez vezet. Erre a turisták és a mentőegységek biztonsága érdekében volt szükség.

A RÚV izlandi közszolgálati rádiónak nyilatkozta a hatóság egyik szóvivője, hogy a vulkánnál még mindig jelentős a füstképződés és a lávafolyamokhoz látogatók viselkedése sem példaértékű.

A helyszínen készült felvételeken azt lehetett látni, hogy két férfi a frissen képződött kráterre mászott annak dacára, hogy abból épp izzó láva folyt a felszínre.

Mint arról az Index is beszámolt, a vulkán hétfőn tört ki Reykjavík közelében, a Reykjanes félszigeten. A tűzhányó hónapokig tartó aktivitást mutatott 2022 nyarán, azt megelőzően pedig 2021 márciusától. A kitöréseket számos földrengés előzte meg. Két és fél éven belül ez már a harmadik volt a szigetországban. 

Rovatok