Index Vakbarát Hírportál

A földig romboltatta a maffiavezér múzeumát szülővárosa

2023. július 13., csütörtök 15:00

Lebontásra ítélte a kolumbiai Medellín bírósága azt az épületet, amelyben egy Pablo Escobar-tematikájú múzeum működött. A vállalkozást a hírhedt drogbáró testvére üzemeltette. Roberto Escobar végül nem várta meg az önkormányzat embereit, a bontást ő végezte el.

Roberto Escobart egykoron a Medellín-kartell második embereként tartották számon, Pablo után. Mielőtt azonban a testvére bűntársává vált volna, már országos hírnévre tett szert, ugyanis tehetséges bicikliversenyző volt. Ebből az időből származik beceneve is, az „El Osito”.

A nevét onnan kapta, hogy egyszer úgy haladt át a célon, hogy az egész testét sár borította. A rádió kommentátora emiatt nem tudta felismerni, ezért csak annyit mondott, „itt jön Teddy Maci”, vagyis „El Osito”.

Amikor a kartell és Escobarék körül egyre inkább szorult a hurok,

ő nem a menekülést és a halált választotta, hanem Pablóval ellentétben feladta magát.

2006-os szabadulását követően megnyitotta öccse és a kartell emlékének szentelt múzeumát. Az emlékhelyen 50 dollárért bárki meghallgathatta a bűnszervezet alternatív történetét a 76 éves exdrogbárótól. A városi hatóságok azonban úgy látszik, hogy végleg megelégelték a Pablo Escobar személyi kultuszához köthető turizmust.

Július 10-én Medellín város egyik bírósága elrendelte a múzeumként funkcionáló ház lebontását,

arra hivatkozva, hogy az épületre az önkormányzat nem adott engedélyt. Végül a bontást nem a hivatal által kiküldött szakemberek végezték el, mert El Osito még kiérkezésük előtt saját kezűleg megsemmisítette az építményt.

Egy helyi újságíró szerint a múzeumot azért kellett lebontani, mert a város hivatalnokai így harcolnak a Pablo Escobar történetét szerethetővé és eladhatóvá tevők ellen.

Ugyanakkor hozzátette azt is, hogy hevesen ellenzi a drogbárót dicsőítő és bűneit bagatellizáló filmeket, könyveket és sorozatokat, mert ezek hozzájárulnak a kábítószer-turizmushoz.

Rovatok