Index Vakbarát Hírportál

Rengeteg pénzt dobott ki az ablakon Németország a koronavírus elleni vakcinákra

2023. július 13., csütörtök 10:15

Németország jelenleg 120 millió adag koronavírus elleni vakcinát tárol a raktáraiban, azonban jelentősen csökkent a beadott oltások száma a koronavírus-járvány gyengülésével. Emiatt eddig Németország 83 millió adag koronavírus elleni oltóanyagot dobott ki.

Németország 83 millió adag koronavírus elleni oltóanyagot dobott ki 1,6 milliárd eurós (601 milliárd forint) költséggel, és további 120 millió adag áll felhasználatlanul a raktárakban. Az ország egészségügyi minisztériumának adatai szerint Németország 2022 végéig 54 millió adag Covid–19-vakcinát selejtezett le, 2023 első negyedévében pedig további 29 millió adagot.

A valós szám azonban valószínűleg magasabb lesz. A minisztérium nem közölt az idei második negyedévre vonatkozó adatokat, és hangsúlyozta, a szövetségi államok és az egészségügyi szolgáltatók nem kötelesek jelenteni az oltóanyag-pazarlást.

Ennek megfelelően a Németországi Szövetségi Köztársaság által beszerzett összes kidobott Covid–19-vakcina-adag teljes mennyisége nem számszerűsíthető

– áll a Politicónak küldött válaszukban.

Eközben további 120 millió adag még mindig raktáron van, mivel az oltások száma jelentősen csökkent. Az EU járványvédelmi hivatalának legfrissebb adatai szerint Németországban a június 5-i héten összesen 268 adagot adtak be. Az azt megelőző három hétben pedig 1462 embert oltottak be.

Németország lakossága egyébként 83 millió fő, és az egész világjárvány alatt összesen 192 millió oltást adott be.

Az uniós országok, köztük Németország, az Európai Bizottság és az amerikai Pfizer gyógyszergyár között a közelmúltban létrejött egyezség után még több dózisra számíthatnak. A blokknak szánt szállítmányok pontos száma nem nyilvános, de egy bizalmas ülés egyik résztvevője, amelyen a felülvizsgált szerződés részleteit osztották meg az európai parlamenti képviselők egy kiválasztott csoportjával, a Politicónak elmondta, a következő négy évben 260 millió dózisról van szó, azaz évi 65 millió adagról.

Rovatok