Index Vakbarát Hírportál

Vakcinaselejtezés Németországban: eurómilliárdok a kukában

2023. július 13., csütörtök 20:17

Németország kétszázmillió adag koronavírus elleni védőoltást hajít a kukába, viszont a következő években új szállítmányokat kap majd a Pfizertől. A pazarlás teljes értékét több milliárd euróra becsülik.

Németország eddig 83 millió dózis Covid-vakcinától volt kénytelen megválni. A mennyiség piaci értéke eléri az 1,6 milliárd eurót, a 600 milliárd forintot. A raktárakban további 120 millió adagot tárolnak, de ennek a mennyiségnek is idővel lejár a szavatossága.

A tavalyi év elején felmerült a koronavírus elleni kötelező oltás ötlete Németországban, az indítványt azonban a Bundestag képviselői nem túl nagy többséggel elutasították.

Ezek után 2022 végéig 54 millió adag Covid-vakcinát voltak kénytelenek leselejtezni, az idei év első negyedében pedig további 29 millió dózist – a német egészségügyi minisztérium adatai szerint.

A valós szám azonban minden jel szerint ennél magasabb lesz. A tárca nem közölte, mennyit lesznek kénytelenek kidobni a második negyedévben. Arra hivatkoztak, hogy a szövetségi tartományok és az egészségügyi szolgáltatók nem kötelesek beszámolni az oltóanyag-pazarlásról.

Ennek megfelelően a Német Szövetségi Köztársaság által beszerzett, majd leselejtezett Covid–19-vakcinadózis teljes mennyisége nem számszerűsíthető

idézte a Politico a minisztérium válaszát.

Eközben további 120 millió dózist még mindig raktárakban tárolnak. Az oltást igénylők száma ugyanis jelentősen visszaesett. Az Európai Unió járványvédelmi hivatalának legfrissebb adatai szerint június első hetén összesen mindössze 268 dózist szúrtak be Németországban. Az azt megelőző három hétben csupán 1462 embert oltottak be.

A kár eurómilliárdokban mérhető

Jóllehet az oltási arány ősszel a szezonális fertőzések miatt valószínűleg emelkedni fog, nagymértékben nem fogja csökkenteni a 120 millió fel nem használt dózis mennyiségét. A 83 milliós Németországban a világjárvány teljes tartama alatt összesen 192 millió oltást adtak be.

A pazarlás költsége nagy valószínűséggel több milliárd euróra fog rúgni.

Az egészségügyi minisztérium nem közölte, hogy milyen típusú vakcinák mentek kárba. Az viszont kiderült, hogy az idei első negyedév végéig lejárt 29 millió vakcinából 5 milliót a Moderna, 18 milliót a BioNTech/Pfizer, további 6 milliót pedig a Novavax állított elő. A kiszivárgott árak alapján a Novavax dózisonként 19, a Moderna 23, a BioNTech/Pfizer pedig 19,50 euróba került.

Amennyiben a tavalyi év végén lejárt dózisok, valamint a fennmaradó 120 millió fel nem használt vakcina megoszlása is hasonló arányú, akkor

a fel nem használt vakcinák összértéke nagyjából négymilliárd euróra, több mint 1500 milliárd forintra rúg.

Az uniós országok, köztük Németország, az Európai Bizottság és az amerikai Pfizer gyógyszergyár között a közelmúltban létrejött egyezség alapján egyébként további szállítmányokra számíthat.

A pontos mennyiség nem ismert, de egy olyan zárt ülés egyik résztvevője, amelyen a felülvizsgált szerződés részleteit osztották meg az európai parlamenti képviselők kiválasztott csoportjával, a Politicónak elmondta, hogy a következő négy év során a Pfizer további 260 millió, azaz évi 65 millió dózist küld az unióba.

(Borítókép: Covid–19 elleni oltóanyagot tartalmazó fecskendők Németországban 2021. július 1-jén. Fotó: Jens Schlueter / Getty Images)

Rovatok