Index Vakbarát Hírportál

Klímaaktivisták repülőterek kifutópályáira ragasztották magukat Németországban

2023. július 13., csütörtök 21:33

A hamburgi és a düsseldorfi repülőtereken csütörtök reggel klímaaktivisták nagy fennakadásokat okoztak, miután a kifutópályákhoz ragasztották magukat. Mindez több ezer nyaraló járatának késéséhez és törléséhez vezetett.

A Letzte Generation aktivistacsoport tagjai blokkolták a hamburgi és düsseldorfi repülőterek kifutópályáit csütörtök reggel. A hamburgi repülőtéren minden járatot leállítottak, amikor a klímaaktivisták áttörték a biztonsági kerítést, és a kifutópályához ragasztották magukat – írja az Al-Arabiya News.

A repülőtér közölte, hogy 17 érkező és 19 induló járatot kellett törölni, de további késésekre is figyelmeztettek a nap folyamán. 

Megerősíthetjük, hogy egy csoport illetéktelenül bejutott a repülőtér területére. Biztonsági okokból ideiglenesen fel kellett függeszteni a légi forgalmat

 áll a repülőtér közleményében. 

A tiltakozás egybeesett a nyári szünidő kezdetével Hamburgban, ahol több mint 330 járat közlekedett, több mint 50 ezer utast szállítva.

A düsseldorfi repülőtér, Németország negyedik legnagyobb repülőtere szintén késésekre és járatváltoztatásokra figyelmeztetett, miután itt is több aktivista a kifutópályára ragasztotta magát.

A Letzte Generation csoport a közleményében azt írta, azért tiltakoznak, mert a kormánynak nincs stratégiája a klímaválság leküzdésére.

A kormánynak nincs terve arra, hogyan csökkenthetné kellőképpen a kibocsátást, így nyíltan megszegi az éghajlatvédelmi jogszabályokat, és hagyja, hogy mindannyian belesétáljunk a klímakatasztrófába

– idézte a közlemény Micha Freyt, a düsseldorfi repülőtéren tüntetők egyikét.

A Letzte Generation aktivistái, akik arról ismertek, hogy az utakra ragasztják magukat, hogy felhívják a figyelmet a klímavészhelyzetre, megosztják a közvéleményt.

A német ügyészek májusban egy vizsgálat részeként több aktivista otthonában is házkutatást tartottak, mivel felmerült a gyanú, hogy bűnszervezetet támogattak vagy hoztak létre.

Az aktivistákat pénzbírsággal is sújtották a forgalom megzavarásáért, illetve a rendőrség akadályozásáért, néhányan pedig börtönbüntetést is kaptak.

Rovatok