Index Vakbarát Hírportál

Ismeretlenek rongálták meg az ismert olasz műalkotást Nápolyban

2023. július 13., csütörtök 16:08

Vandálok gyújtották fel Olaszország egyik leghíresebb ma is élő szobrászának mesterművét szerda hajnalban a nápolyi városháza előtt.

Mire eloltották a lángokat, Michelangelo Pistoletto szobra már a lángok martalékává vált.

Pistoletto  „A Rongyok Vénusza” című alkotása június 28-a óta látható Nápolyban. A szobron egy gipszből készült Vénusz volt látható a neoklasszikus korból, melyet Bertel Thorvaldsen dán szobrászművész 19. századi „Vénusz almával” című alkotása ihletett.

„Pistoletto több változatot is készített a műalkotáshoz. Az első 1967-ben készült, amihez egy cementből készült Vénuszt vásároltak egy kertészeti központban és csillámmal borítottak annak érdekében, hogy csillogó felületet hozzanak létre a szobron. Mások a szobor gipszöntvényeit használták, és volt, ami egy csillámot tartalmazó görög márványból készült” – állítja az egyik ilyen szobrot birtokló Tate Gallery.

Pistoletto a Corriere della Sera nevű napilapnak elmondta, hogy a támadásnak számos oka lehet.

Ez a szobor elsősorban az újjászületést ünnepli, és az egyensúly és harmónia megtalálásának szükségességéről szól a két elme között

– mondja a 90 éves művész.

„A világ már amúgy is lángokban áll. Olyan szellemiség miatt gyújtották fel a Vénuszt is, amelyek a háborút szítják” – folytatta Pistoletto.

Michelangelo Pistoletto festő, művész és filozófus, az 1960-as évek végén és az 1970-es évek elején megalakult Arte Povera mozgalom és művészeti irányzat egyik fő képviselője, amely egy újfajta radikálisabb irányt jelentett a művészeten belül.

Rovatok