Index Vakbarát Hírportál

Folytatódnak a fegyvervásárlási tárgyalások az USA és Törökország között

2023. július 13., csütörtök 17:50

Recep Tayyip Erdogan török elnök a vilniusi NATO-csúcstalálkozó után adott interjújában beszélt Ankara és az Egyesült Államok közötti fegyvervásárlási tárgyalásokról és Törökország európai uniós tagságáról is.

Csütörtökön, a vilniusi NATO-csúcstalálkozóról hazafelé tartva adott interjút Erdogan török elnök. Beszélt arról, hogy folytatódnak a fegyvervásárlásról szóló tárgyalások Ankara és az USA között, valamint hogy az Európai Unió több vezető politikusával egyeztetett Törökország európai uniós tagságáról – számolt be az MTI.

Erdogan elmondta, Ankara elvárja az unió tagállamaitól, hogy vonják vissza a török védelmi kapacitások fejlesztését gátló szankciókat.

Az Európai Unió részéről tapasztalt pozitív hozzáállás nyomán megkezdjük vállalásaink gyakorlatba történő átültetését

– jelentette ki.

A török elnök a NATO-csúcs végén tartott sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy ősszel az ankarai törvényhozás elé terjeszti Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációját.

Törökország 20 milliárd dollár értékben szeretett volna F-16-os vadászgépeket vásárolni még 2021-ben az Egyesült Államoktól, mivel azonban Ankara nem hagyta jóvá a NATO-bővítést, nem valósult meg a tranzakció.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó jelezte, az Egyesült Államok kész átadni F-16-os vadászgépeket.

Törökország Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatban korábban azt hangoztatta, hogy mindaddig nem támogatja az ország felvételét, amíg Stockholm nem lép fel határozottabban a terrorizmus ellen.

Rovatok