Index Vakbarát Hírportál

Lemondott az Európai Tanács vezetőjének fontos szövetségese

2023. július 14., péntek 19:03

Barend Leyts, Charles Michel sajtófőnöke távozik, hogy Alexander De Croo belga miniszterelnök kommunikációs igazgatója legyen – közölte az Európai Tanács pénteki közleményében. Leyts helyére augusztusban Ecaterina Casinge, Maia Sandu moldovai elnök kabinetfőnöke lép.

Érdekes módon Casinge nem Michel politikai családjából, a centrista Renew Europe-ból származik, hanem a jobbközép Európai Néppártból (EPP). Korábban egy néppárti európai parlamenti képviselőnek, Siegfried Muresannak, valamint az EPP páneurópai szervezetének is dolgozott – közölte a Politico.

Michel számára a változás figyelemre méltó, hiszen ő és Leyts közel egy évtizedes múltra tekintenek vissza.

Leyts 2014 októberében kezdett Michelnek dolgozni, és éppen akkor lett a politikus holland nyelvű szóvivője, amikor Charles Michel belga miniszterelnök lett. Leyts aztán 2019 decemberében követte Michelt az Európai Tanácsba, amikor is Michelt választották meg a 27 uniós vezetőt tömörítő intézmény vezetésére.

A lépés közvetlenül a jövő júniusi európai parlamenti választások előtt történik, és mielőtt Belgium januárban átveszi az EU hat hónapos soros elnökségét.

Rovatok