Index Vakbarát Hírportál

Lezárult a nyomozás Amerika egyik legrejtélyesebb kábítószerügyében

2023. július 14., péntek 08:45

Eredménytelenül zárult az amerikai titkosszolgálat nyomozása a Fehér Házban július elején talált kokain ügyében – közölte az elnöki hivatal őrizetét ellátó hatóság csütörtökön.

A titkosszolgálat (Secret Service) közleményt adott ki, miszerint lezárult a nyomozás, amely a fizikai bizonyíték hiányában nem tudta megállapítani, hogy kitől származott a kábítószer.

Az egygrammnyi kokaint tartalmazó tasakot július 2-án találták a Fehér Ház nyugati szárnyának bejárata közelében, egy tárolóban, amely személyes elektronikai eszközök átmeneti megőrzésére szolgál.

A közlemény szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) laboratóriuma szerdán juttatta el a titkosszolgálathoz a tasakról vett minták vizsgálati eredményét, de sem használható ujjlenyomatot, sem személyazonosság megállapításához elegendő DNS-mintát nem találtak.

A hatóság egy több száz nevet tartalmazó listát állított össze azokról, akiknek hozzáférésük volt a területhez, ahol a kábítószert megtalálták, és „módszeresen áttekintette a biztonsági rendszereket és minden jegyzőkönyvet” több napra visszamenőleg, írja az MTI.

A titkosszolgálat azt is közölte, hogy csütörtökön a Kongresszus képviselőit is tájékoztatták a nyomozás eredménytelen lezárásáról. A Fehér Házban talált kokain esete komoly vitát váltott ki az amerikai politikában.

Az elnöki hivatal azt hangsúlyozta, hogy az incidens idején Joe Biden és családja nem tartózkodott az épületben, miközben a republikánusok egy része arról a meggyőződéséről beszélt, hogy az adminisztrációnak nem érdeke, hogy megtalálja a személyt, aki a kábítószert bevitte a Fehér Házba.

Rovatok