Index Vakbarát Hírportál

Szerbia bejelentette, hogy fegyverkezésbe kezdenek

2023. július 14., péntek 18:01

Harminc napra felfüggeszti a fegyverkivitelt Szerbia annak érdekében, hogy hadseregének harcképességét növelni tudja – jelentette be Milos Vucevic védelmi miniszter pénteken az illetékes tárca közleménye szerint.

A miniszter hozzátette: a fegyverexport ideiglenes felfüggesztése nem azt jelenti, hogy Szerbia háborúra készül, csak annyit jelent, hogy helyesen mérte fel a biztonsági kockázatokat és kihívásokat, és követi a térségben zajló eseményeket – írja az MTI.

A tárcavezető azt is közölte, hogy a fegyverexport felfüggesztését a szerb köztársasági elnök javasolta a kormánynak, és amint a kabinet elfogadja, elkezdődik a 30 napos időszak, amelynek leteltét követően elbírálják, szükség van-e a kivitel tilalmának meghosszabbítására.

Milos Vucevic szerint most a szerb hadsereg igényeit kell szem előtt tartani, és minden olyan fegyvert, illetve lőszert, amelyet az országban állítanak elő, a hadseregnek kell megkapnia.

Ezzel tovább növeljük országunk, illetve a szerb hadsereg védelmi képességét

– húzta alá a tárcavezető.

A védelmi miniszter egyben tagadta azokat a vádakat, amelyek szerint külföldön előállított lőszerek Szerbián keresztül Oroszországba kerültek. Mint mondta: Szerbiát már nem először vádolják meg azzal, hogy Oroszországnak vagy Ukrajnának adott el fegyvereket, de ezek valótlan állítások.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Szerbiában előállított lőszerek 90 százaléka az amerikai piacra kerül.

A fegyverexport leállításáról először Aleksandar Vucsics szerb elnök beszélt néhány nappal ezelőtt, és az intézkedést az Észak-Koszovóban kialakult feszültségekkel és az ország biztonságának a megőrzésével indokolta.

Rovatok