Index Vakbarát Hírportál

Rendkívüli szörfragadozót üldöznek Santa Cruzban

2023. július 14., péntek 11:30

A kaliforniai Santa Cruz vizein a napokban egy szokatlan szörftolvaj tűnt fel. A kis vízi vidra különleges lopási érzékkel rendelkezik, elsődleges célpontjai a szörfdeszkák.

Az elmúlt hetekben egy tengeri vidra támadja a szörfösöket Santa Cruz partjainál. Ellopja vagy kárt tesz deszkáikban hatalmas harapásnyomaival – írja a BBC News.

A 841 névre keresztelt jószág a Monterey-öböl Akváriumban nevelkedett, és annak érdekében, hogy ne kötődjön túlzottan az emberekhez, a gondozói úgynevezett Darth Vader-ruhát viseltek, hogy se szaggal, se látvánnyal ne tudja összekötni az emberi gondoskodást.

Az akvárium szóvivője úgy fogalmazott,

azoknak a létesítményeknek, amelyek engedélyt kapnak a vidrák gondozására, nagyon szigorú irányelveket kell követniük. Nem akarjuk, hogy az emberekkel ilyen pozitív kapcsolatba kerüljenek. Azt akarjuk, hogy vadon maradjanak, nem akarjuk, hogy tőlünk függjenek.

A tengerbeszoktatásának első évében gond nélkül úszkált, evett, és élt együtt más vidrákkal anélkül, hogy támadta volna az embereket vagy tulajdonaikat.

Mark Woodward fotográfus nyilatkozata szerint

a tengeri vidrák még soha nem mentek szörfösök közelébe.

A fotós azóta követi a kis vidra életét, amióta egyszer sikerült lencsevégre kapnia, hogy egy elég nagy hullámot lovagol egy lopott szörfdeszkán.

Az akvárium tudósai még mindig nem tudják, hogy miért tűnik teljesen immunisnak erre a félelemre a fiatal vidra. Meglehet, hogy már korán pozitív kapcsolatba került az emberrel, talán etették. De egyelőre mindez csak spekuláció.

Rovatok