Index Vakbarát Hírportál

Óriási aszály sújtja Uruguayt, milliók maradhatnak ivóvíz nélkül

2023. július 15., szombat 14:37

A 3,5 millió lakosú Uruguayban a lakosok fele nem jut megfelelő minőségű ivóvízhez. A kiürült víztározókat a Río de la Plata folyó sós vizével pótolják, ami nagyfokú egészségügyi kockázatokat rejthet.

Az Uruguayt érintő súlyos vízhiányt már évekkel ezelőtt megjósolták. A probléma megoldására irányuló beruházásokat többször elhalasztották – közölte a The Guardian.

Mint írták, az elmúlt három aszályos év szinte teljesen kiürítette a tározókból az édesvizet. A hiány elkerülése érdekében a közüzemi vízszolgáltató, az OSE az év eleje óta fokozatosan tölti be a víztározókba a Río de la Plata folyó torkolatából származó sós vizet.

Az egészségügyi minisztérium legutóbb kétszeresére emelte a csapvíz nátriumtartalmának megengedett felső határát, AMI NAGYFOKÚ EGÉSZSÉGÜGYI KOCKÁZATOKAT REJTHET.

A hatóságok szerint a vegyszerek csak a víz ízére és szagára hatnak, és nem feltétlenül jelentenek veszélyt az emberi egészségre. A víz fogyasztásának biztonságosságáról ellentmondó állítások jelentek meg.

Egyes veszélyeztetett csoportokat, mint például csecsemőket, terhes nőket és egészségügyi problémákkal küzdő embereket arra figyelmeztettek, hogy inkább ne kockáztassanak a csapvízzel – tették hozzá.

Betiltanák az autómosást

Ahogy korábban megírtuk, Uruguay már hónapok óta küzd a szárazsággal. Carolina Cosse, Montevideo polgármestere nemrég több javaslatot is előterjesztett a vízhiány elleni küzdelemre.

Egyebek között csökkenteni akarják a palackozott vizek forgalmi adóját, az autómosást pedig betiltanák, illetve felgyorsítanák a vízvezetékeken keletkezett károk javítását.

A 67 millió köbméter kapacitással rendelkező Paso Severino víztározóban a helyi vízművek szerint jelenleg valamivel több mint 6,5 millió köbméter víz maradt. Mivel az édesvíz egyre több tengervízzel keveredik, Montevideóban is egyre inkább érezni a csapvíz sótartalmát.

Rovatok