Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin megnevezte Prigozsin utódját

2023. július 15., szombat 15:06

Erős feszültséget generált az orosz politikában, amikor június végén fellázadt a Wagner-csoport. Jevgenyij Prigozsint, úgy tűnik, hamarosan tényleg eltávolíthatják a zsoldoshadsereg éléről. Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz Kommerszant című lapnak adott interjúban beszélt arról, hogy kit javasolt a Wagner-csoport új vezetőjének.

Mint korábban megírtuk, a Prigozsin vezette Wagner-csoport június 23-án fordította fegyvereit az orosz kormányzat ellen. A lázadás után Prigozsin Belaruszba távozott, de később visszatért Moszkvába, ahol Vlagyimir Putyinnal is találkozott.

A Wagner-lázadás óriási hullámokat gerjesztett az orosz politikában, ezért Jevgenyij Prigozsint a Kreml igyekszik eltávolítani a Wagner vezetéséből. Vlagyimir Putyin korábban azt mondta, a Wagner-csoport jogi értelemben nem létezik.

A legújabb értesülések szerint

Vlagyimir Putyin azt javasolta, hogy a Wagner-csoportot a „Szedoj” fedőnéven ismert magas rangú zsoldos, Andrej Trosev vezesse 

– közölte a CNN a Kommerszant című lap információját.

Megjegyezték, hogy a találkozón az orosz elnök azt ajánlotta a Wagner zsoldosainak, hogy „Szedoj” (ősz hajú) fedőnevet viselő parancsnokuk alatt harcoljanak tovább.

Sokan bólintottak igenlően, amikor ezt mondtam

– válaszolta Putyin.

Ezt lehet tudni Andrej Trosevről

Mint írták, Andrej Trosev 1953 áprilisában született Leningrádban, az egykori Szovjetunióban, emellett közvetlenül részt vett a Wagner-csoport szíriai hadműveleteiben.

Az Egyesült Királyság 2022 júniusától érvényes szankcióiban úgy említi meg Andrej Nyikolajevics Trosevet, mint a Wagner-csoport vezérigazgatóját. A dokumentumok alapján a magas rangú zsoldos támogatta a szíriai rezsimet, tagja volt egy milíciának, és elnyomta a szíriai lakosságot.

Emellett az afganisztáni háború veteránja is, amiért kétszer is megkapta Oroszország legmagasabb kitüntetését, a Vörös Csillag Érdemrendet – tették hozzá.

Az ukrajnai háború fejleményeit csütörtökön is percről percre közvetítjük.

Rovatok