Index Vakbarát Hírportál

Többen meghaltak Dél-Koreában, miután az áradás elöntött egy buszt és 14 autót egy alagútban

2023. július 16., vasárnap 07:57

Vasárnap hajnalban beszakadt Észak-Cshungcshong tartomány egyik gátja, ami miatt 15 jármű került víz alá. Az incidensben legalább hét ember meghalt, a mentőegységek további áldozatok után kutatnak. Napok óta sújtják özönvízszerű esőzések Dél-Koreát, az áradásokban már több mint harminc ember meghalt, és ezreket evakuáltak.

Legalább 33 ember meghalt, és több mint 1500 lakost evakuáltak az özönvízszerű esőzések miatt Dél-Koreában. Földcsuszamlás veszélye miatt országszerte több mint ötezer ember kényszerült elhagyni otthonát, továbbá négy tartományban mintegy 8300 háztartás maradt áram nélkül.

A CNN híradása szerint ismét halálos áldozatokat követelt az áradás, miután a Miho folyó egyik gátja nem bírta el a víztömeget, amely így befolyt a Gunpjongi alagútba, és szinte azonnal elárasztotta az arra járó járműveket. 

Az alagútban 15 jármű – köztük egy busz – esett csapdába a gyorsan emelkedő vízszint miatt.

A helyi tűzoltóság vezetője közölte, négyszáz munkás, köztük 30 búvár részvételével zajló kutatási és mentési akció indult a víz alá került járművekben rekedt emberek mentésére. A tűzoltóság közölte, kilenc embert húztak ki az árból, azonban 

hét holttestet is kiemeltek a vízből.

A dél-koreai belügyminisztérium szerint a mentőakció vasárnap hajnalban zajlott, a hatóságok tíz ember eltűnését jelentették. Jelenleg azonosítják a holttesteket.

A mentőalakulatok jelenleg is a helyszínen dolgoznak, percenként 80 ezer liter vizet szivattyúznak ki az alagútból. Hozzátették, munkájuk által hajnali fél 5-re már láthatóvá vált a víz alá került busz teteje. A hatóságok szerint nem valószínű, hogy további túlélőket találnak.

Rovatok