Index Vakbarát Hírportál

Putyin hamarosan bevetheti rettegett fegyverét Ukrajnával szemben

2023. július 16., vasárnap 11:53

Rendkívül veszélyes, civilekre is ártalmas kazettás bombákat kapott Ukrajna az Egyesült Államoktól. Erre reagálva Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, ha az ukrán csapatok ilyen típusú fegyvereket vetnek be, akkor ők is használják saját, bő készletüket. Több ukrán tisztviselő is közölte, a fegyverek használata gyökeresen megváltoztathatja a háború menetét.

Mint az Indexen megírtuk, az Egyesült Államok kazettás bombákat küldött Ukrajnának, melyeket meg is kaptak csütörtökön. A fegyver a világ egyik legrettegettebje – több mint 100 országban már betiltották – ezért használatának etikusságáról megoszlanak a vélemények. 

„Most kaptuk meg a fegyvereket, de még nem használtuk őket. Ezek a fegyverek gyökeresen megváltoztathatják a háború menetét. Az ellenség is tudja, hogy a kazettás lőszerek megszerzésével előnybe kerülünk. Az ellenség feladja majd a frontvonal azon részeit, ahol ezeket a fegyvereket használni lehet” – mondta Olekszandr Tarnavszkij ukrán dandártábornok.

Joe Biden amerikai elnök és tanácsadói július elején hozták meg „nehéz, de egyhangú döntésüket” a kazettás bombák Ukrajnába küldéséről.

Moszkva szerint joguk van az ellenválaszra

Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte, ha Ukrajna kazettás bombákat használ, akkor Oroszország is beveti az ilyen típusú fegyvereit. Az elnök szerint ugyanis joguk van az ellenválaszra.

Szeretném elmondani, hogy Oroszország bő készlettel rendelkezik különböző típusú kazettás bombákból. Eddig ezeket nem használtuk fel, azonban ha ilyen típusú fegyvereket vetnek be ellenünk, akkor természetesen fenntartjuk a jogot az ellenlépésre

– mondta az orosz vezető a vele készített interjúban.

Az orosz Interfax hírügynökség szerint az elnök azt is sérelmezte, hogy az Egyesült Államok korábban elítélte a lőszerek bevetését, most pedig pont ők küldik el ezeket használatra. „Maga az amerikai kormányzat nevezte bűncselekménynek a kazettás lőszerek használatát. Végül is, így kell ezt csinálni” – jegyezte meg epésen az államfő. Hozzátette, mind Európa, mind az Egyesült Államok lőszerhiánnyal küzd, ezért küldték el a megmaradt bombákat.

Hadd emlékeztessem önöket, hogy az ukrán hadsereg naponta 5-6 ezer, mondjuk 155-ös kaliberű lövedéket használ fel a harcok során. Eközben Amerika ezekből havonta 15 ezer darabot gyárt. Ez azt jelenti, hogy sem nekik, sem Európának nincs már elég lövedéke. Ezek után nem tudtak mást javasolni, mint a kazettás bombák használatát

– mondta az elnök. Az államfő ismét hangsúlyozta, hogy ezzel szemben Oroszország elegendő készlettel rendelkezik a különböző típusú kazettás bombákból.

Valójában már használtak ilyen bombát?

A CNN szerint mind az ukránok, mind az oroszok használtak kazettás bombákat a háborúban. A portál arról ír, hogy az utóbbi időben az ukrán erők Törökország által biztosított kazettás lőszereket kezdtek használni a csatatéren. Az ukrán tisztviselők azonban tavaly óta próbálják rávenni az Egyesült Államokat, hogy biztosítson számukra kazettás bombákat.

Az ukránok egy tavaly márciusi felvételt is megosztottak a kazettás bombás orosz támadásról.

Musk: Washington képmutató

Elon Musk milliárdos vállalkozó is reagált a kazettás bombák ügyére – vette észre a TASZSZ orosz állami hírügynökség. Musk úgy véli, Washington képmutató.

Amerika mindig is gonosznak állította be azokat, akik kazettás bombákat használnak, most pedig elküldjük ezeket használatra? Ennek nem lesz jó vége. A sors szereti az iróniát, de utálja a képmutatást

– írta szombaton a Twitteren.

Több jogvédő csoport is felszólította Oroszországot és Ukrajnát, hogy hagyjanak fel a kazettás bombák használatával, és sürgették az Egyesült Államokat, hogy ne szállítson Kijevnek „válogatás nélküli” lőszereket.

Az Oroszország és Ukrajna által használt kazettás bombák már most is civileket gyilkolnak meg, és ez még hosszú évekig így lesz

– mondta Mary Wareham, a Human Rights Watch egyik vezetője. „Mindkét félnek azonnal fel kellene hagynia a használatukkal, és nem kellene megpróbálni beszerezni több ilyen fegyvert” – tette hozzá.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is figyelemmel kíséri, vasárnapi élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok