Index Vakbarát Hírportál

Vajon földi halandó, még ha elnök is, háton veregetheti a királyt?

2023. július 16., vasárnap 13:42

A brit uralkodói családdal találkozó hírességeket és politikusokat rendre az udvari rendtartás megszegésével vádolják. Az amerikai elnökkel sem kivételeztek minapi londoni látogatása után.

III. Károly király a windsori kastélyban fogadta Joe Bident. Nem ez volt az első találkozójuk, viszont az is igaz, hogy a vendéglátó korábban még nem volt koronázott uralkodó. Talán ismeretségük okán az amerikai elnök a brit király hátát lapogatta.

Kézfogással üdvözölték egymást, majd meghallgatták a két ország himnuszát. Biden az egyik pillanatban a király hátán nyugtatta a kezét.

„Megszegte a protokollt” – reagáltak sokan a barátságos gesztusra, arra hivatkozva, hogy a protokollszakértők korábbi figyelmeztetése alapján senki sem kezdeményezhet „személyes fizikai kontaktust a királyi család tagjával”, hacsak nem a családtag a kezdeményező.

A királyt nem sokkolta az érintés, Biden pedig tartotta magát a protokoll szabályaihoz – idézte a People magazin a Buckingham-palota illetékesét, aki szerint az elnök azzal sem sértette meg az illemkódexet, hogy a díszőrségi szemle előtt a király előtt és nem mögötte lépkedett. Korábban Trumpot vádolták azzal, hogy 2018-ban windsori látogatása során egyrészt megvárakoztatta a néhai királynét, másrészt leelőzte a szemle során.

Biden a feleségével utoljára éppen két éve, 2021 júniusában teázott Erzsébet királynővel Windsorban. Akkor azt rótták fel neki, hogy a királynő után érkezett, napszemüveget viselt, és kikotyogta beszélgetésüket – emlékeztetett az Independent.

A királynővel vagy a család valamely tagjával való találkozáskor nincsenek kötelező viselkedési szabályok

jegyzi meg az uralkodói család honlapja. A bennfentes komornyik szerint azonban Bidennek le kellett volna vennie napszemüvegét közvetlenül a találkozás előtt.

„Ha az ember szemtől szemben találkozik a királynővel, akkor nincs napszemüveg, mert a szemkontaktus elég fontos minden bemutatkozásnál” – nyilatkozta akkor a Newsweeknek Grant Harrold, aki korábban Károly és Kamilla királyné inasa volt. Azzal érvelt, hogy a királyi család tagjai is leveszik a napszemüveget, amikor rangjuknak megfelelő személyiségekkel találkoznak.

Billie Eilish megfeledkezett a szabályok hosszú listájáról

A divatkirálynő, Anne Wintour, a Vogue főszerkesztője – akiről a pletykák szerint Az ördög Pradát visel című film lelketlennek tűnő főhősét mintázták – talán még éjjel sem veszi le a napszemüvegét. Óriási fekete napszemüvegétől akkor sem vált meg, amikor a londoni divathéten 2018-ban közvetlenül az elkápráztatott királynő mellett ült.

Le kellett volna vennie a napszemüvegét

– utasította utólag rendre a komornyik. A napszemüveg le nem vétele „a rossz modor tetőfoka” és a királyi protokoll súlyos megsértése – mondta Harrold, aki szerint a napszemüveg csak az uralkodó engedélyével lehet elfogadható, de ez „nem valószínű”.

Noha a királyi protokoll jobbára értelmezésre szorul, Billie Eilish úgy véli, megszegett néhány szabályt, amikor tavalyelőtt a brit királyi család tagjaival – Károllyal és Kamillával, illetve Vilmossal és Katalinnal – találkozott a Nincs idő meghalni című James Bond-film londoni bemutatóján.

A lehetőséget „csodálatosnak” tartotta, és azt is felidézte, hogy „hosszú listát” kapott a szabályokról. Annyira barátságosak voltak azonban vele szemben, hogy ez elvonta a figyelmét, ezért talán nem tartotta be az etikett minden előírását.

Az ölelés tilos, mégis...

A teniszsztár Roger Federer a minap azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy Wimbledonban Katalin hercegnét az alkalomhoz illő kézfogás vagy biccentés helyett meghitten üdvözölte – a kezét a hercegnő hátán nyugtatva. Nem ő volt az első.

Ugyanezt a megbocsáthatatlan hibát vétette LeBron James is, aki 2014-ben szintén találkozott a hercegi párral. Miközben a közös fotókhoz pózolt, a kosárlabdasztár átkarolta Katalin hercegné vállát.

Az amerikai first lady a királynőt ölelte meg, amikor férjével, az akkori elnök Barack Obamával Londonba látogatott.

„Utóbb jöttem csak rá, hogy egy »epikusnak mondható« baklövést követtem el” – vallotta be később Michelle Obama az Így lettem című könyvében. Helytelenül, de „legalább emberhez méltóan cselekedtem” – írta. Szerinte Erzsébet királynő nem vette rossz néven a bizalmas érintést, „mert közelebb húzódott, és kesztyűs kezét gyengéden a hátamon pihentette”.

Az ölelés „azonnali és kölcsönös meghittséget” szült a két nő között. Voltaképpen „egy természetes ösztön volt a királynő részéről, aki kimutatta szeretetét és tiszteletét egy másik, nagyszerű nő iránt” – erősítette meg a történteket Angela Kelly, a királynő egykori öltöztetője és közeli barátja saját könyvében.

(Borítókép: Joe Biden és III. Károly 2023. július 10-én. Fotó: Ben Stansall /Pool / REUTERS)

Rovatok