Index Vakbarát Hírportál

Botrányos kiképzőközponttá alakult a floridai gárda

2023. július 16., vasárnap 12:02

A floridai gárdát fegyveres, harcra kész katonai milíciává alakították át az állam republikánus kormányzójának tudtával. Faék-egyszerűségű működtetésre és erőszakra panaszkodnak a megreformálását elszenvedők.

Florida jobboldali kormányzóját, Ron DeSantist éles kritika érte, amiért az általa létrehozott floridai őrséget polgári katasztrófavédelmi erőknek álcázva valójában fegyveres, harcra kész katonai milíciává alakította át. A The Guardian cikke szerint erről számoltak be a programból kilépő katonai veterán újoncok.

A Miami Herald és a Tampa Bay Times vizsgálata szerint több veterán lemondott a múlt havi kiképzés nyomán, mivel úgy vélték, ott „militarista” kiképzés és „bántalmazás” zajlik. Egy rokkant veterán ilyen jellegű atrocitást szenvedett el az oktatóktól. Ebben az ügyben rendőrségi vizsgálat is folyik, mivel a nyugalmazott rokkant tengerészgyalogos kapitány azt mondta, a nemzetőrök bedobták egy furgonba, miután nemtetszését fejezte ki az újoncokkal való bánásmód miatt.

Azt hiszem, a kormányzó sem tudja, mi folyik itt. Nem hiszem, hogy ez csupán egy légy lenne a radarján. Megdöbbenne, ha tudná, egy rokkant veteránt a fegyveres erők más tagjai bántalmaztak

– mondta Newhouse, megjegyezve, hogy DeSantis a haditengerészet korábbi hadnagya.  

A jelentés szerint a DeSantis által 2022 júniusában létrehozott, „vészhelyzetre összpontosító, polgári védelmi erőként” népszerűsített államőrség gyorsan valami egészen mássá alakult át.

Az önkénteseket katonai harcra képezték ki, beleértve a fegyverhasználatot is, a khakiszínű pólóingeket és nadrágokat is terepszínű egyenruhák váltották fel. 

Newhouse és a milícia kötelékéből távozó két másik panaszos, aki szintén több évtizedes katonai múlttal rendelkezik, egybehangzóan állították, hogy a kiképzők tapasztalatlanok voltak, a tábor pedig „faék-egyszerűségű”. Az önkéntesek szinte semmilyen írásos képzési anyagot nem kaptak, és nem tesztelték le a tanultakat. Nem voltak orvosi vagy fizikai felmérések sem, amelyek meghatározhatták volna az újoncok edzettségi szintjét, mielőtt egy nehéz akadálypályán és gyakorlaton indultak volna.

Ezenkívül a DeSantis felügyelete alá tartozó, republikánusok által vezetett állami törvényhozás hozzájárult az irányváltáshoz, idén jóváhagyva a haderő finanszírozásának, méretének és felszerelésének jelentős bővítését. Költségvetése 10 millió dollárról 107,5 millió dollárra nőtt, maximális mérete pedig több mint háromszorosára, 400 újoncról 1500-ra.

A kormányzó „bevásárlólistáján” helikopterek, csónakok, rendőri hatalmak és állítólag még mobiltelefon-hackelési technológia is szerepelt a szövetségi joghatóságon kívül álló erők számára, melyek közvetlenül neki tartoztak elszámolással.

A programot eltérítették, és olyanná változott, amitől távol akartunk maradni: milíciává

– mondta a riportereknek Brian Newhouse, a haditengerészet 20 éves tapasztalattal rendelkező nyugalmazott veteránja.

A fegyveres milíciává alakított államőrség nyolc hónapon belül már a harmadik parancsnokát keresi.

Egyetlen kormányzónak sem szabad saját válogatott titkosrendőrséggel rendelkeznie

– mondta Charlie Crist, a vesztes demokrata jelölt, amikor DeSantist novemberben újraválasztották.

Rovatok