Index Vakbarát Hírportál

Eddig bírta a brit védelmi miniszter, lemond posztjáról

2023. július 16., vasárnap 06:13

Ben Wallace brit védelmi miniszter kijelentette, hogy a következő kabinet-átalakításkor lemond védelmi miniszteri tisztségéről.

A Sunday Timesnak adott nyilatkozatában Ben Wallace elmondta, hogy nem indul a következő parlamenti választásokon, de kizárta, hogy „idő előtt” távozzon. A brit védelmi miniszter három miniszterelnök alatt is ebben a szerepkörben tevékenykedett, és kiemelt szerepet játszott az Egyesült Királyság ukrajnai háborúra adott válaszában.

A következő kabinetátalakításra a BBC forrásai szerint szeptemberben lehet számítani.

Wallace azt mondta, hogy azért hagyja ott a frontvonalbeli politikát, mert az megviselte a családját, és szövetségesei szerint a döntés nem Rishi Sunak vezetői tevékenységét tükrözi. Az 53 éves politikus a Sunday Timesnak nyilatkozva megerősítette terveit, miután napok óta tartanak a találgatások, miszerint a kormányból való távozását fontolgatja.

A BBC úgy tudja, hogy Wallace június 16-án tájékoztatta a miniszterelnököt arról a döntéséről, hogy lemond a kabinetből.

1999-ben kerültem a skót parlamentbe. Ez 24 év. Jóval több mint hét évet töltöttem három telefonnal az ágyam mellett

– mondta Wallace a Sunday Timesnak. Az interjúban azt sugallta, hogy továbbra is a védelmi kiadások növelését fogja követelni, amiért egész idő alatt kampányolt.

Az interjú hetekkel azután történt, hogy Wallace úr kijelentette, hogy már nem pályázik a NATO következő főtitkári posztjára. Azzal a bejelentéssel, hogy Jens Stoltenberg folytatja a munkát, gyakorlatilag véget vetett annak a reményének, hogy ő lesz a katonai blokk következő vezetője.

Wallace szerepet játszott Ukrajna támogatásában, többek között felügyelte a hadseregnek szánt fegyverek és járművek átadását. Védelmi miniszterként betöltött pozíciója, amikor Oroszország megkezdte teljes körű invázióját Ukrajnában, megnövelte ismertségét.

Wallace hosszabb ideig töltötte be ezt a tisztséget, mint bármelyik konzervatív védelmi miniszter előtte, de a Sunday Timesnak elmondta, tudatában van annak, hogy a munka milyen hatással volt a családjára.

Rovatok